Žestoki sukobi na Cetinju: Policija i demonstranti se sukobljavaju, koriste topovske udare i suzavce

Građani Crne Gore, koji se protive ustoličenju mitropolita Joankija u Cetinjskom manastiru tokom noći nisu napuštali barikade na ulazu u grad. Građani su se od pet ujutro počeli okupljati na Dvorskom trgu, gdje danas počinje ceremonija ustoličenja, a rano ujutro počeli su sukobi s policijom.

Na ulicama se mogu čuti topovski udari, a policija je bacala i suzavce.

Veliki broj policijskih snaga i bagera krenuo je iz Podgorice prema Cetinju. U koloni bi trebao biti i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve sa mitropolitom Joanikijem čije ustoličenje treba početi u osam sati.

Neredi na Cetinju traju od jučer ujutro. Demonstranti su blokirali svaki pristup gradu, a policija se povukla na nekoliko mjesta i stala uz narod, ali nije odbila izvršavati svoje dužnosti. Jutros su demonstranti bacali kamenje i druge predmete na policiju, koja je odgovorila suzavcem.

Policijska uprava i Opća bolnica na Cetinju izvijestili su da su da ima povrijeđenih demonstranata ipolicajaca, ali nisu imali podatke o tačnom broju ili težini povreda.

Aleksandar Mugoša, član Saveza za građansku kontrolu rada policije, nalazi se u cetinjskoj ambulanti i razgovara s velikim brojem povrijeđenih učesnika demonstracija.

“Savjet poziva sve građane koji imaju primjedbe na postupanje policije da mu se obrate. Savjet i ovog puta hitno poziva direktora Uprave policije da naredi zabranu dalje upotrebe gumenih metka i hemije kao sredstava prinude”, saopćeno je iz Savjeta.

Zbog sukoba, crnogorski savjetnik predsjednika Veselin Veljović uhićen je s još petoricom građana, a portal Standard objavio je video zapise uhićenja na Cetinju.