Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, rekao je večeras u programu N1 da u Bosni i Hercegovini nakon izbora 2022. godine neće biti trojica lidera: Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Prema njegovim riječima, upozoreni su trenutni lideri najvećih stranaka u Bosni i Hercegovini da se ne kandidiraju.

“Neki su već upozoreni da se ne kandidiraju. Nisu tako mladi, mogu naći neke zdravstvene razloge. Mislim na ovu trojicu: Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Od 2022. ih nema na sceni. Njima je vrlo jasno to sugerisano, ako ne budu poslušali, ima načina. Upitajte ih ko im je to rekao”, poručio je Bećirović u razgovoru s Amirom Zukićem.

Istaknuo je da bosanskohercegovački čelnici izvan Bosne i Hercegovine “nikome ne znače ništa”, misleći na slab i spor odgovor vlasti BiH na kupnju vakcina protiv korone.

“Oni ništa ne znače i oni samo u ovom kontekstu mogu značiti. Izvan ganica BiH, oni nikome ništa ne znače. Pogledajte njihov rječnik kakav su imali na Vijeću sigurnosti, njihovi javni nastupi, imaju fond riječi 200, nema mudrih riječi i sve je usmjereno samo da bi oni opstali na vlasti po svaku cijenu. Sljedeći izbori, mnogima je savjetovano da se ne kandidiraju. Ova trojka nacionalnih čelnika, njih od 2022. godine neće biti na političkoj sceni. Mislim to, znam”, istakao je on.

Presudio je da pandemija u kojoj živimo posljednjih godinu dana nije samo medicinska stvar.

“Pandemija COVID-19 je događaj u kojem dolazi do velikih geopolitičkih preslagivanja. To nije samo medicinsko već političko i geostrateško pitanje. Vidimo koliko ko kotira u međunarodnim odnosima. Slovenija je podbacila. Hrvatska se pokušava spasiti jer je uvijek vodila paralelnu diplomatiju. A pozicija Srbije je najjača, ona može pomagati drugima”, ispričao je Bećirović za N1.

Bećirović je rekao da građani Federacije Bosne i Hercegovine financiraju destruktivne aktivnosti Milorada Dodika i Dragana Čovića, govoreći o Upravi za indirektno oporezivanje BiH i podjeli novca.

“Ministrica finansija Jelka Milićević sve to potpisuje i ne postoji ni u jednom zvaničnom dokumentu, nikada se nije suprotstavila. To je puno veća igra, Dodik i Čović kanališu novac. Pljačka preko Uprave za indirektno oporezivanje. Iskeno se nadam da će u Sarajevu biti pokrenut postupak protiv ministrice finansija. 22 posto u Upravi za indirektno oporezivanje prilivi su u Republici Srpskoj, a dobiva 36, to je matematika, to nije likovno ili muzika. To je novac. Zašto se daje 14 posto indeksnih poena Republici Srpskoj kada ona daje samo 20 posto’‘, zapitao se gost Pressinga.