Živko Budimir: Napete odnose u BiH kreiraju tajne službe iz Srbije

Gost u emisiji Rezime Federalne televizije sinoć je bio Živko Budimir, bivši predsjednik Federacije BiH i penzionisani general HVO-a. Govorio je o odnosima Hrvata i Bošnjaka te o saradnicima srbijanskih tajnih službi unutar političkih krugova BiH i Hrvatske.

Bivši predsjednik FBiH istaknuo je apsolutnu nebrigu političara za živote građana u BiH, napomenuvši da su sukob Armije RBiH i postrojbi HVO-a tijekom agresije na našu zemlju režirali srbijanske obavještajne službe.

“Neodgovorni političari prije svega iz BiH, ali i onda drugi koji misle da razumiju stanje u BiH ili svjesno rade protiv interesa BiH i Hrvatske”, kazao je Budimir.

Kazao je da su srbijanske obavještajne službe tokom rata imale dva velika uspjeha. Prvi uspjeh je izazivanje sukoba između Armije i HVO-a, drugi je poticanje sukoba unutar bošnjačkog naroda u ratu u tzv. Bihaćkom džepu.

Prema Budimirovim riječima, kroz ove sukobe tajne službe su uspjele promijeniti karakter rata u BiH, koji se iz agresije pretvorio u građanski rat.

“Stvaraju se okolnosti da se izbjegne odgovornost Srbije, ali i lokalnog srpskog stanovništva koje je pomoglo tu agresiju na BiH i stvaraju se uvjeti stvaranja današnje Republike Srpske. Poslije rata ta ista obavještajna služba ima sasvim druge ciljeve koji su nadogradnja na te iz rata”, ističe Budimir.

Takvi ciljevi su prema Budimirovim riječima izjednačavanje krivice u ratu, stvaranje percepcije kod predstavnika međunarodne zajednice da je BiH nefunkcionalna i neodrživa država te kao takva nemoguća.

On također smatra da politički sukobi postaju drugi nivo sukoba između Hrvata i Bošnjaka, jer savez ova dva naroda nije u interesu Srbije.

“Izmjena izbornog zakona je samo paravan. Ono što se osporava ima svoju zakonsku utemeljenost jer kad je pravljen Ustav, zaista nije predviđeno da (u Predsjedništvu) sjede predstavnici naroda već predstavnici entiteta”, istakao je Budimir.

Navodi da je jedan od elemenata Ustava Aneks 7 koji govori o povratku raseljenih osoba i nikada nije realiziran jer to nisu dozvolile političke stranke u BiH, te da su oni krivi za izostanak stranaka. predstavnici, ali oni su krivi. predstavnici naroda.

Napete odnose u BiH stvaraju tajne službe iz Srbije.

Budimir je istaknuo da tajne misije provode bošnjački i hrvatski političari koji dugo surađuju s obavještajnim strukturama.

“Ne kažem da su oni plaćenici, nego da su suradnici, da rade zato što su ucijenjeni ili možda ideološki smatraju da je to dobro”, mišljenja je Budimir.

Hrvatskom narodnom saboru je, smatra, uspjelo da u potpunosti uništi opoziciju unutar hrvatskog glasačkog korpusa.

“Sve političke stranke hrvatskog naroda članovi su HNS-a. Stvara se realno stanje koje kaže, gotovo svi politički subjekti iz hrvatskog naroda imaju iste stavove kao što ih ima i HDZ jer za njih glasaju unutar HNS-a”, istakao je Budimir.

Smatra da je javnost u BiH pala u zamku legitimnog predstavljanja te tvrdi kako je još 2010. godine govorio da u BiH ne postoje demokratski izbori jer većina glasača ne mogu samostalno birati za koga će glasati već su ucijenjeni kome će dati glas, radnim mjestom ili penzijama.

“Imate ljude koji telefonskim pozivima zahtijevaju od određenih dužnika da izađu na izbore i glasaju za njih, ne može se staviti u kategoriju demokratskih izbora”, kazao je Budimir.

Smatra da kako bismo mogli govoriti o legitimnom predstavljanju, rezultati izbora moraju biti odraz slobodne volje građana. Budimirov prijedlog je da svi građani BiH biraju članove Predsjedništva BiH.

Nekadašnji predsjednik FBiH ne smatra da je Christian Schmit visoki predstavnik u BiH.

“Moram komentirati to da niti HDZ niti SNSD nimalo ne tangira izvješće tzv. visokog predstavnika. On nije potvrđen od strane Vijeća sigurnosti UN-a niti je priznat od svih političkih predstavnika u BiH”, kazao je Budimir.