BEGIĆ DODIKU IGRA PO ŽIVCIMA: “Hajde Mile, raspiši ga, da odigramo to drugo poluvrijeme!”

Na novu najavu “mirnog razlaza” iz Narodne skupštine RS i Milorada Dodika, reagovao je Zlatan Begić, poslanika DF-a u Predstavničkom domu PSBiH. U izrazito oštro intoniranoj reakciji sa historijskim kontekstom referenduma, Begić je Dodiku poručio: “Hajde Mile, raspiši ga, da odigramo to drugo poluvrijeme”.

Reakciju Zlatana Begića prenosimo integralno:

Čovjek koji konstantno izaziva krize i ugrožava mir bi morao biti smijenjen i izolovan. Inače, u stanju napetosti i stalnih prijetnji referendumom, ovim, onim – ko zna šta sve može da se desi… Na koncu, dosta više prijetnji! Sve ste blokirali, institucije se gase, a vi biste se igrali vladara! U svijetu je do sada provedeno preko 1500 referenduma, pri čemu je u nekim slučajevima – još od doba Napoleona pa sve do nacističke Njemačke, referendum znao poslužiti i kao osnovno sredstvo autokratskih totalitarnih režima.

U nacističkoj Njemačkoj, primjera radi, demokratski izbori na kojima bi prethodna vlada mogla izgubiti vlast nisu postojali. Održavani su periodični plebisciti, bez učešća opozicije, s potpuno jednostranom propagandom, bez tajnosti glasanja i gdje bi negativan glas dat vladajućoj partiji povukao sankciju. U tom smislu, od samog početka nije bilo mogućnosti da se demokratskim putem „odozdo“ smijeni Hitlerova vlast (vidi o tome: Toplak, Referendum: prednosti i nedostaci, Političke analize, Vol. 4, No. 14, 2013; str. 44).

U okolnostima gdje takav – totalitarni režim, tek treba da se etablira i da zamijeni na pravu zasnovan poredak, pri čemu nosioci ideologije totalitarnog režima koji treba tek da se uspostavi unaprijed računaju na nasilje i narušavanje principa vladavine prava i ustavne vladavine, manipulacija mehanizmima neposredne demokratije (referendum, plebiscit) treba da posluži opravdanju nelegalnih akata s kojima se obavezno i unaprijed računa…. NARODE, PAMET U GLAVU, on će odletiti svojim avionom, a šta ćemo mi!?