Zlatan Begić prozvao lidera SDP-a: “Evo Nermin reče da Bosanci i Hercegovci sami sebe ponovo granatiraju”

Ne stišavaju se reakcije nakon istupa lidera SDP-a BiH Nermina Nikšića.

Državni parlamentarac DF-a Zlatan Begić oštro je kritizirao Nikšićev istup.

-Evo Nermin reče da Bosanci i Hercegovci sami sebe ponovo granatiraju. Murphyjevi PR botovi sve lošije rade posao. Amateri sa amaterima, poručio je Begić te dodao:

-Dok Dodik najavljuje otimanje državne imovine i nasilnu secesiju, dok Čović očekuje isporuku Izbornog zakona i trećeg entiteta (ili čitave Federacije) – bilo od Schmidta, bilo od SDP-a, Nikšić optužuje Bosance i Hercegovce da sami sebe granatiraju. Oprobana taktika iz 90-ih, zaključio je Begić.

Podsjetimo, jučer se oglasio lider SDP-a BiH i najavio skoro formiranje Vlade Federacije BiH.

– Uvjeren sam da će građani vrlo brzo dobiti novu Vladu Federacije BiH. Ustav Federacije BiH jasno propisuje proceduru za imenovanje Vlade. Uloga potpredsjednika FBiH jeste isključivo davanje saglasnosti na sastav Vlade, koju imenuje predsjednik Federacije nakon konsultacija s kandidatom za premijera, a u konačnici imenovanje potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Koalicija stranaka, koje stoje iza sporazuma, koji smo potpisali Dragan Čović i ja, dokazala je da ima većinu u parlamentu FBiH. Stoga pozivam predsjednicu i potpredsjednike Federacije da ispune svoju obavezu kako bi parlament mogao potvrditi Vladu, da bismo što prije mogli krenuti s rješavanjem nagomilanih problema.

Još jednom želim istaći da ukoliko bilo koja druga stranka ili koalicija dokažu da imaju većinu, SDP BiH neće blokirati proces, kao što to sada rade SDA i DF. To smo pokazali nakon izbora 2014. kada je SDP imala mogućnost da blokira formiranje vlasti, ali smo prihvatili volju građana. Posebno je poražavajuće gledati kako SDA i DF “kupovinom” delegata nastoje izigrati volju birača i opet se pokušavaju spasiti stvaranjem nacionalnih tenzija.

Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da građani dobiju novu Vladu koja će izvršavati svoje zadatke. Odlučni smo da se suočimo sa brojnim reformskim procesima koji su pred nama i na koje smo se obavezali.

Da ostvarujemo svoja obećanja pokazali smo u Kantonu Sarajevo, ali i na nivou BiH gdje su naši ministri i funkcioneri za par mjeseci, otkad su imenovani, uradili više nego prethodna vlast za osam godina. Zukan Helez, Dino Konaković, Edin Forto, Sevlid Hurtić, ali i njihove kolege u Vijeću ministara imali su čitav niz zvaničnih sastanaka sa važnim državnicima i diplomatama, što do sada nije bio slučaj jer smo očito bili pod prešutnim sankcijama međunarodne zajednice.

Polako vraćamo poljuljani imidž naše države i postajemo ozbiljan partner za razgovore na svjetskom nivou.

Građanima ćemo dati Vladu koja rezultate neće morati fabricirati lažiranjem statistike, već će građani i sami osjetiti rezultate našeg rada, zaključio je Nikšić.