Zoran Vuletić: “Dok Srbija ne shvati da je glavni grad BiH Sarajevo i da je granica na Drini, neće se moći baviti ozbiljnim problemima”

Novi predsjednik Građanskog demokratskog foruma (GDF), koji je na tu funkciju izabranu oktobru prošle godine, Zoran Vuletić najavio je kao prioritet svoje politike orjentaciju Srbije prem Evropi, ćime bi Srbija postala moderna evropska zemlja. U intervjuu kojeg je dao za portal vijesti.ba dotakao se srpske vlasti, ali i opozicije, kao i odnosa na relaciji Republika Srbija – Bosna i Hercegovina.

Kako ocjenjujete aktuelnu političku situaciju u Srbiji?

– Partija na vlasti i nova vlada ponajviše kreiraju političku situaciju. Naša nova vlada nedvosmisleno pokazuje da nema jasnu politiku i cilj i time potvrđuje svoj privremeni karakter. Kako je i sam predsjednik Vučić prilikom formiranja vlade rekao, jedini zadatak ministara će biti da trče po Srbiji i rade kampanju za SNS do novih izbora 2022. Novi ministri samo upotpunjavaju sliku loše politike koja se vodi u Srbiji još od atentata na premijera Đinđića. Ranije smo imali otužno ritualno pomirenje DS-a i SPS-a, zajedničko izglasavanje Ustava 2006. koji je zatvorio perspektivu društva, poklanjanje NIS-a Rusiji 2008. zarad očuvanja Miloševićeve politike, okretanje prema Kini i prihvatanje netransparentnih kineskih kredita. U Srbiji nije iznenađenje da nam u Vladi 2021.godine bude ministar Ratko Dmitrović, nekadašnja perjanica ratnohuškačke Miloševićeve propagande. Time se vrlo jasno pokazuje kakav je pogled političkog establišmenta na ratove 90-ih. Jednostavno rečeno mijenjaju se partije na vlasti, ali politika ostaje ista.

Kakvo je trenutno stanje među opozicijom u Srbiji, koliko je ona ujedinjenija i jača u odnosu na prethodne izbore?

– Stanje u opoziciji smatram većim problemom od političke situacije koju sam opisao u prvom odgovoru. Najdominantniji dio opozicije, koji se nameće kroz medije na koje ima očigledan uticaj, se uglavnom bavi pukim opisivanjem stanja koje je katastrofalno i svima očigledno, izbjegavajući odgovore na najbitnija društvena pitanja. Nije dovoljno pljunuti Vučića da bismo došli do pozicije da mu se ozbiljno suprotstavimo. Navest ću samo jedan primjer kojim bi vam ovo pojasnio. Odlazak Vučića u Sarajevo i partija šaha sa Bakirom je od te iste opozicije definisan kao izdaja umjesto da kritika ide ka tome zašto šah nije igrao 1995. nego je tada podržavao ratnu politiku Miloševića, Karadžića i Mladića. Kada je riječ o Kosovu, situacija je još gora. Isti taj dio opozicije , bivši SzS, prije svih Vuk Jeremić, Boško Obradović, Miloš Jovanović, vide čak mali Šengen i izgradnju autoputa ka Prištini kao Veliku Albaniju i time lažnog Evropejca Vučića uljepšaju. Građanski demokratski forum na čijem sam čelu, Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića i Ne davimo Beograd se sa takvim vođenjem politike ne slažu i sigurno ne možemo na jednu zajedničku listu sa ljudima koji propagiraju takve ideje. Formiraćemo opozicionu kolonu koja jasno vidi Srbiju na Zapadu.

Kakva je politička budućnost pred Srbijom, može li se na sljedećim izborima nešto značajno promijeniti?

– Praktično se nalazimo u predizbornoj kampanji. Nadam se uspješnom završetku pregovora oko izbornih uslova posredstvom evroparlamentaraca, kako bismo se okrenuli političkim problemima. Naša politička grupacija će insistirati prije svega na istini jer smo to dužni građanima. Dok se ne riješi problem Kosova, dok ne priznamo konačno da je Sarajevo glavni grad Bosne, a granica na Drini, dok ne shvatimo da Crna Gora nije privremeno nezavisna država i dok ne podržimo Milorada Pupovca i Borisa Miloševića u nastojanjima da urede i usklade život u svojoj državi, nećemo moći da se ozbiljno i efikasno bavimo ostalim mnogobrojnim životnim problemima. Ti problemi su prvenstveno neefikasno pravosuđe, nekonkurentna ekonomija, katastrofalne javne usluge, nereformisani javni sektor sa više stotina javnih preduzeća. A šta tek reći o reformama u zdravstvu, prosvjeti? Da bismo došli u situaciju da se bavimo svim ovim pitanjima moramo konačno da se okrenemo EU integracijama, jer se stiče utisak da to trenutno nikoga ne zanima. EU se trenutno i od strane vlasti tj. SNS-a i od opozicione grupacije oko bivšeg SZS predstavlja kao ucjenjivač koji nam otima Kosovo, a ne nudi ništa za uzvrat. Sveli su državnu politiku na najprimitivniji oblik trgovine.

Zbog svega ovoga insistiram, prije svega, na istini prilikom rješavanja naslijeđenih decenijskih problema. Prvenstveno mislim na problem Kosova. Niko nama ne otima Kosovo, izgubili smo pravo na upravljanje Kosovom nakon sumanute politike 90-ih, nakon četiri rata sa susjedima. Praktično smo kapitulirali 1999., a danas predsjednik Vučić to naziva djelimičnom kapitulacijom. Tek nakon iskrenog pristupa problemima koji nas tište možemo da dobijemo punu podršku od EU institucija za stvarne reforme koje će morati da se finansiraju da bi bile uspješne. Ne vidim van EU izvore za finansiranje tih promjena. Podrška birača ovakvom programu bi sigurno dovela do kvalitetne promjene i potpunog političkog preokreta u Srbiji. Pošteno bi bilo da se sve političke partije koje učestvuju na izborima o svemu ovome izjasne.

Kakva je po vama budućnost Balkana?

– Iako ima usijanih glava koje bi da mijenjaju državne granice u svim državama bivše Jugoslavije, ne vjerujem da bi moglo doći do njihovog prekrajanja. Radi se o neodgovornim političarima koji to čine radi dobijanja glasova na narednim izborima jer je nacionalizam još uvijek najjače pogonsko gorivo. Ako bi se takva politika nastavila neminovno ćemo plaćati cijenu stagnacijom regiona, lošim životnim standardom i dodatnim zaostatkom za razvijenim dijelom Evrope. Budućnost Balkana vidim u pobjedi građanskih ideja i opcija poput sarajevske koalicije koja je iznjedrila Srđana Mandića i Bogića Bogićevića. Takva politika je siguran put ka članstvu u EU.