Zukan Helez: Građani znaju da mogu računati na Oružane snage BiH u svakom momentu

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez prisustvovao je u utorak, 23. januara 2024. godine, svečanoj primopredaji dužnosti komandanta 5. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u kasarni „Dubrave“ u Tuzli.

Primopredaja dužnosti izvršena je između dosadašnjeg komandanta brigadnog generala Emira Klike i novoimenovanog komandanta brigadira Fahira Žilića.

U obraćanju prisutnima, ministar Helez je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje svečanoj primopredaji dužnosti komandanta 5. pješadijske brigade, rekavši da je današnja primopredaja, kao i sve ostale koje će uslijediti narednih dana, zakonska obaveza i izvršava se u okviru promjene generalske strukture u Oružanim snagama BiH.

“Reforma odbrane naše zemlje je najuspješnija poslijeratna reforma u BiH. Oružane snage BiH su multietničke i prisutne na svakom dijelu naše zemlje. Građani u BiH znaju da mogu računati na Oružane snage BiH u svakom momentu”, rekao je ministar Helez.

Također ministar Helez je pohvalio aktivnosti i pripadnike 5. pješadijske brigade u izvršavanju svojih zadataka, a za uspješnu i pravovremenu realizaciju svih aktivnosti kao najzaslužnijeg je istakao brigadnog generala Emira Kliku.

Novoimenovanom brigadiru Žiliću poželio je uspješan nastavak vođenja 5. pješadijske brigade i uputio čestitke povodom postavljenja na dužnost komandanta 5. pješadijske brigade OS BiH.

Na kraju, ministar Helez je poručio da su Oružane snage BiH stub suvereniteta, ali i stub stabilnosti i sigurnosti svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini.

„Danas sa ponosom mogu da kažem da imamo jake Oružane snage, jače nego ikad do sada“, zaključio je ministar Helez.