Zvanično je počeo rasplet afere “Ikona”: Ukrajinci zatražili sastanak sa Gordanom Tadić!

Tužiteljstvo BiH danas je saopštilo da tim tužitelja u takozvanom slučaju “Ikona” provodi intenzivno prikupljanje dokaza i provjeru svjedoka.

“Saslušano je nekoliko svjedoka, uključujući veleposlanika BiH u Rusiji, a zahtjevi za međunarodnu pravnu pomoć poslani su nadležnim tijelima. U ovom će se slučaju poduzeti daljnje mjere. Istodobno smo obavijestili javnost da je Tužiteljstvo BiH jučer, 19. januara, primilo zahtjev za sastanak tužitelja i ambasadora Ukrajine u Bosni i Hercegovini “, navelo je Tužiteljstvo BiH.

Rekli su da trenutno nisu u mogućnosti pružiti više informacija jer sam zainteresiran za istraživanje slučaja.

Prije toga rekli su za N1 da će biti ispitani svi akteri posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva.

“Svi sudionici koji organiziraju ovaj posjet, kao i sva tri člana predsjedništva BiH, također će biti ispitani, zbog mogućih nedostataka i događaja koji štete ugledu Bosne i Hercegovine”, stoji u odgovoru za N1.

Ikona koju je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručio ministru vanjskih poslova BiH Sergeju Lavrovu predan je Bosni i Hercegovini.

Veleposlanik BiH u Rusiji Željko Samardžija rekao je: “Ikonu sam osobno donio iz Moskve i predao je u ured predsjednika BiH Milorada Dodika”.

Samardžija je rekao da je kasnije obavijestio stranu ruskog veleposlanstva u Moskvi da je simbol vraćen sponzoru, tj. Uredu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je bio u Univerzitetskom kliničkom centru u Banja Luci u to vrijeme, zbog zaraze virusom korone.

U izjavi koju je Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Moskvi primilo od Ruske Federacije, kako je rekao Samardžija, od donatora se tražilo da provjeri porijeklo simbola putem svojih službenih tijela, uglavnom Interpola.

Milorad Dodik uručio je pozlaćeni amblem, stvoren prije 300 godina i pronađen u Lugansku, smještenom na okupiranom teritoriju Ukrajine, ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu tokom sastanka koji se održao 14. decembra u Istočno Sarajevo.

Nakon toga, ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini poslala je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći od njih da pruže “detaljne informacije o porijeklu predmeta ove ukrajinske kulturne baštine”.

Rusija je 23. decembra vratila pozlaćenu ikonu ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi, nakon komentara za koje se sumnja da je riječ o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine utvrdilo je 18. decembra da se radi provođenja provjera “u vezi sa simbolom sv. Nikole, kojeg je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dao ministru Sergej Lavrov. “