Zvizdić: Dan žalosti se ranije jednoglasno usvajao, ovom Vijeću ministara nedostaje morala

Odluku Vijeća ministara BiH da 11. juli ne proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini prokomentarisao je zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić

Zvizdić ukazuje na to da je svake godine u razdoblju od 2015. do 2019. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno usvajalo odluke proglašavajući 11. juli dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašavan Danom žalosti na teritoriji BiH.

“Nažalost, Vijeće ministara nije 2020., niti 2021. godine usvojilo takve odluke. Riječ je o potpunom nedostatku institucionalnog morala, ljudskog pijeteta i stida na ličnom planu. Jos jedan argument u prilog neophodnosti donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida”, zaključio je on.

Na današnjoj 56. sjednici, Vijeće ministara razmatralo je odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. Međutim, ova inicijativa nije usvojena.

Za predloženu tačku bilo je 6 glasova ZA (ministri iz reda Bošnjaka i Hrvata), dok su četiri glasa bila PROTIV (ministri iz reda Srba), piše Klix.