– Godinama pratim evropske integracije Bosne i Hercegovine, jako dobro sam upućen u stanje i zaista mislim da Bosna i Hercegivina zaslužuje kandidatski status, kazao je parlamentarac Denis Zvizdić govoreći o zaključcima nakon sastanka radne grupe SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a u Mostaru održane u Mostaru prije dva dana.

Pozvao je prijatelje iz EU da Bosni i Hercegovini dodijele status kandidata, jer je ovo važna poruka, posebno za mlade ljude koji žive u ovoj zemlji. Dobivanje statusa kandidata značilo bi trajni položaj naše zemlje na putu prema EU, objasnio je Zvizdić.

Istaknuo je da je članstvo u Europskoj uniji i dalje želja više od 75 posto građana. Međutim, svjedoci smo otvorenih i jedinstvenih napada SNSD-a i HDZ-a na institucije Bosne i Hercegovine, a onda se postavlja logično pitanje kako mogu očekivati ​​od njih da funkcioniraju u interesu statusa kandidata.

Odgovarajući na to, Zvizdić je rekao:

– Postoje i u Vijeću ministara i u Parlamentu BiH snage koje ne prihvataju državu BiH, nastoje da umanje njen državotvorni kapacitet i na taj način stvore pretpostavke za neke buduće aktivnosti, s negativnim posljedicama po suverenitet BiH. Sasvim sigurno neće uspjeti! To je ustvari najvažnija poruka, rekao je on.

Istaknuo je da je poruka poslana svim građanima Bosne i Hercegovine koji vole zemlju, svima koji žele živjeti u Bosni i Hercegovini, Europi.

– Te snage godinama rade na tome, njihovi mentori stotinama godina pokušavaju da obesmisle identitet i autoritet Bošnjaka na ovim prostorima, da nas svode na vjersku skupinu, da unište perspektivu građanske, multietničke, antifašističke BiH. Ništa od tih njihovih zamisli se neće dogoditi. Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih država na planeti koja ima ima hiljadugodišnji kontinuitet svoje teritorije i postojanja, a Bošnjaci su politički narod sa svojim nacionalnim imenom i duhovnim identitetom. Varaju se svi koji misle da smo mi (Bošnjaci op.a.) naivni, poručio je Zvizdić i dodao kako Bošnjaci odlično razumiju pojmove bosanstvo, bošnjaštvo i muslimanstvo.

Osvrnuo se i na česte pokušaje predsjedavajućeg državnog Predsjedništva da Bošnjake naziva muslimanima.

– Razumijemo mi sve pojmove, ali u Bošnjaku je ujedinjeno sve to, i bosanstvo i bošnjaštvo i muslimanstvo, naglasio je Zvizdić.

Govoreći o posljednjim istupima Milorada Dodika u Turskoj, gdje je rekao da nije za secesiju RS-a, samo nekoliko dana nakon što je u Narodnoj skupštini entiteta RS rekao da će to (otcijepiti se op. a.) uraditi makar mu bilo zadnje, Zvizdić je rekao:

– Retorika gospodina Dodika nije bazirana na argumentima, ona je održavanje fikcije. RS niti može biti izdvojena iz Bosne i Hercegovine, niti ce postati država. Gospodin Dodik je poput pjevača koji svoj repertoar prilagođava publici kojoj pjeva. On tako ima repertoar kada je u Turskoj, ima repertoar za tribine u RS-u, ima repertoar za Beograd, ali njegove poruke o secesiji, poruke kojima vrijeđa Bošnjake, povratnike, kojima vrijeđa državotvorne atribute BiH, jesu opasne, rekao je Zvizdić ukazujući na napade na Bošnjake i džamije u RS-a.

Rekao je da se prikriva krajnja namjera unitarizacije RS-a dok se Bošnjacima želi pripisati da imaju taj cilj za šta ne postoje nikakvi argumenti.

– Dodik koristi tešku retoriku koja nažalost povremeno pada na plodno tlo i izaziva incidente, nemogućnost pomirenja, do toga da neki barbar sa fašističkim idejama puca na munaru Aladže džamije, do napada na povratnike…, rekao je Zvizdić i istakao da smo u 2021. godini te kada bismo to poredili sa periodom poslije Drugog svjetskog rata, bila bi to 1971. godina, u kojoj je Willy Brandt kleknuo i izvinio se za zločin koji je uradila nacistička Njemačka, a nakon tog čina, pokazala je historija, Njemačka se uzdigla.

Vrijeme je da se takve stvari dešavaju na području BiH, vrijeme je da se izvine za genocid i masovne zločine nad Bošnjacima koje nije počinio čitav narod, nego pojedinci, zaključio je Denis Zvizdić, piše Hayat.