Zvizdić nakon napuštanja SDA: Moguće je da se kandidujem za Predsjdništvo BiH!

Zvizdić je na konferenciji za medije kazao da je podnio neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika stranke, člana predsjedništva stranke, te da je istupio iz članstva u SDA.

– Odluka nije bila laka niti jednostavna, ali je poslije svega bila jedina moguća imajući u vidu da, prema mom mišljenju, nisu napravljene očekivane kvalitativne, programske i kadrovske promjene koje bi vodile napretku i povratku utjecaja i koalicionog kapaciteta, posebno u općinama i gradovima u kojima je SDA poražena na posljednjim lokalnim izborima – kazao je Zvizdić.

Pojasnio je da to ranije nije uradio jer je, kako je kazao, smatrao da nije bilo korektno otići, a ne upozoriti na greške ili ih pokušati ispraviti.

– Ja sam u SDA skoro 30 godina. To je čitav jedan život. Uložio sam svoje znanje, umijeće i zdravlje, jednostavno i figurativno kazano – živo sam sa SDA. Riječ je i o višedecenijskoj saradnji sa ljudima iz čitave BiH. Na kraju, radi se i o skoro 40.000 glasača koji su mi dali povjerenje na izborima 2018. godine, kao i mom vjerovanju, koje se nažalost nije pokazalo ispravnim, da u SDA ipak postoji unutrašnja snaga za stvarne i stukturne promjene i reforme koje bi bile bazirane na vrijednosnim kriterijima i kompetencijama – dodao je.

Istakao je da ostaje aktivno u politici.

– Postoji nekoliko varijanti poslije ovakvog poteza – pokretanje nekog novog političkog projekta, podrška nekom od postojećih političkih projekata i koalicija i status samostalnog zastupnika. U ovom trenutku ostajem u statusu nezavisnog zastupnika

Odgovarajući na pitanje da li ima ambiciju da se na sljedećim izborima kandiduje za člana Predsjedništva BiH, Zvizdić je kazao da je i to moguće.

– Imajući u vidu da su se već mnogi na neki način samokandidirali, mogu reći da mi to nije imperativ, ali ne isključujem tu mogućnost – kazao je.

Što se tiče njegove pozicije u Kolegiju Zastupničkog doma, Zvizdić je kazao da na nju nije dao ostavku.