Zvizdić upozorio Mađarsku da bi mogla grubo narušiti suverenitet BiH ako sklopi sporazum s RS-om

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) ukazao je da postoji mogućnost da Mađarska naruši suverenitet Bosne i Hercegovine, piše Klix.

To je učinio u trenutku kada su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović (SNSD) i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) u posjeti Mađarskoj.

“Ako se zaista realizira najavljeno ‘sklapanje sporazuma Mađarske s bh. entitetom RS i formiranje zajedničkog Vijeća za praćenje tih politika kojim će rukovoditi (Milorad) Dodik i (Viktor) Orban, a bez odobrenja Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ili bez odobrenja Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje je po ustavu nadležno za vođenje vanjske politike, onda Mađarska kao članica Evropske unije, svjesno ili nesvjesno, pristaje da bude dio procesa koji su suprotni odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, zakonima Bosne i Hercegovine te predstavljaju grubo narušavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine”, konstatirao je.

Pozvao je Vladu Mađarske i njenog premijera Orbana da, kako je naveo, prije bilo kakvog potpisivanja sporazuma, ugovora ili odluke s RS-om, zatraže provođenje ustavom predviđene procedure odobravanja takvih akata u institucijama Bosne i Hercegovine.

Također je pozvao institucije Bosne i Hercegovine da informišu institucije Mađarske o protupravnosti akata koje namjeravaju potpisati s RS-om, a koji nemaju odobrenje nadležnih državnih institucija.