ZVIZDIĆEVA REAKCIJA ODJEKNULA U SRBIJI: “Pet netačnih navoda Milorada Dodika!”

Najčitaniji mediji u Srbiji izvještavaju na naslovnicama reakcije potpredsjednika SDA Denisa Zvizdića na skandalozni govor Milorada Dodika u skupštini RS-a, gdje je najavljivanjem referenduma o otcjepljenju manjeg bh. entiteta ponovno zaprijetio regionalnom miru.

Beogradski “Blic” piše da je Denis Zvizdić jučerašnju izjavu Milorada Dodika o otcepljenju Republike Srpske nazvao bajkom, te da je izdvojio pet netačnih navoda koje je Dodik izrekao na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske,

Kao prvi primjer netačnih tvrdnji Zvizdić izdvaja: RS je potpisnica Dejtonskog sporazuma.

“Jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma nije RS, već SR Jugoslavija, čime je de iure potvrđen čin umiješanosti Miloševićeve Jugoslavije u rat u BiH, a time i agresije na međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu, što je potvrdio i Međunarodni sud pravde”.

Netačna tvrdnja broj dva – Krajnje je vreme da Kancelarija visokog predstavnika bude zatvorena.

“Ta kancelarija je ustavna kategorija utvrđena Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, rezolucijama Vijeća sigurnosti i vrhovni je tumač Dejtonskog sporazuma. Dok god postoji Dejtonski sporazum mora postojati i OHR.”

Netačna tvrdnja broj tri: Treba ukinuti međunarodne vojne snage u BiH. “Dok god postoje separatističke i hegemonističke težnje i pojedinci koji ih promoviraju poput Milorada Dodika, treba da postoje pojačane međunarodne vojne snage u BiH, radi očuvanja mira u BiH, a Dejtonski sporazum je prije svega mirovni sporazum”.

Netačna tvrdnja broj četiri – RS ima pravo na samoopredeljenje.

“Entitet u sastavu suverene i međunarodno priznate države, odnosno jedan od naroda koji živi na tom području, ne može se u međunarodnopravnom smislu pozivati na samoopredjeljenje (koje je u međunarodno pravo uvedeno 1946. godine sa ciljem da se neke afričke i azijske zemlje oslobode kolonijalne vlasti). Iznad prava na samoopredelenje je teritorijalni integritet i suverenitet svake države, koji je i u Ustavu BiH vrhovno načelo. Dakle, da bi jedna teritorijalno-politička jedinica u sastavu suverene države ili narod mogao konzumirati pravo na samoopredelenje, mora postojati saglasnost države koja ima suverenitet i teritorijalni integritet, što u slučaju BiH nikada neće biti moguće”.

Netačna tvrdnja broj pet – Treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu.

“Ne postoji mogućnost mirnog razlaza. A, ako bi neko u RS-u bio toliko neodgovoran i suicidno orijentiran da se ikada odluči na takav scenario, jedino što bi se dogodilo jeste nestanak entiteta RS. (Takvi avanturisti trebaju imati u vidu sudbinu Abhazije ili Južne Osetije). Detaljnijom analizom bi i ostali Dodikovi zaključci bili potpuno osporeni.”

“Zbog toga pozivam stanovništvo entiteta RS da ne nasjeda na ove populističke provokacije kojima se želi skrenuti pažnja s ogromnih ekonomskih problema s kojima se suočavaju građani RS-a, kao i katastrofalnog odgovora na pandemiju koronavirusa”, zaključio je Zvizdić, prenosi beogradki “Blic”.