Dodik najavljuje mirno razdruživanje RS od FBiH, Vukanović i Topićeva mu odgovaraju da je to nemoguće!

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da će prijedlog u kojem će biti predloženo političko razgraničenje sa FBiH biti finalizovan i da će jednog dana raspad BiH postati činjenica, prenosi Slobodna Bosna.

Jednog dana će raspad BiH postati činjenica uz ogromne napore stranaca koji tu nešto čine. Bošnjaci su pogriješili zato što nisu kao najveći i najodgovorniji narod u BiH sa Srbima i Hrvatima vidjeli kako dalje i šta treba. Mislim da griješe ako misle da BiH može biti uspješna bez neke vrste zadovoljenja Srba i Hrvata rekao je Dodik.

Iako je Vlada Republike Srpske protekle sedmice trebala da objavi plan o razdruživanju i da ga pošalje nadležnim institucijama u FBiH na razmatranje, to se nije desilo. Iz Vlade Republike Srpske su poručili da je potrebno održati još nekoliko sastanaka prije nego što plan bude predstavljen javnosti.

Dodik kaže da se on isključivo zalaže za mirno razdruživanje.

– Politički i teritorijalno treba da se razdružimo. Ostaće tri do pet godina monetarni i fiskalni sistem. Odvojićemo dvije službe da se stalno ne bi pričalo šta kome pripada od ovih indirektnih poreza. Ostaje konvertibilna marka i mehanizam dogovaranja između strana Republike Srpske i FBiH. Trenutno stanje ne vodi nigdje, jedino u eskalaciju nekih problema. Srbi neće ratovati, ali će se braniti – rekao je Dodik.

Prvi čovjek Pokreta za pravdu i red, Nebojša Vukanović, kaže da je više nego jasno da je Dodik iz pete brzine ubacio u rikverc. Povlačenje iz skupštinske procedure zakona o stranim agentima, izbornog zakona Republike Srpske i plana o razdruživanju jasno govore da je Dodik shvatio u kojem pravcu plovi njegov brod, piše Srpskainfo.

“Svjestan da je nemoguće”
– Može on da krmani kako hoće, ali oko njega su sve same stijene. Nove sankcije su pokazale da Dodik više nema prostora za manevrisanje. Ako njemu sve izgleda, kako je rekao, smiješno, neka na sto stavi plan o razdruživanju, pa da vidimo šta će se desiti. Dodik je zapravo pretpotopska politička kukavica – rekao je Vukanović.

Niko, dodaje on, ne treba više da obraća pažnju na te Dodikove najave, jer su to suštinski, kako on kaže, lakrdije. Vukanović poziva Dodika da konačno otcijepi Republiku Srpsku i da njih dvojica zajedno stanu pred kasarne. On poziva Dodika da konačno osamostali Republiku Srpsku ukoliko smije i ako smatra da za to ima podršku.

Politička analitičarka, Tanja Topić, kaže da Dodik terminom mirno razdruživanje i dalje drži narod u BiH u strahu, jer je secesiju, tvrdi ona, nemoguće provesti. Dodik i sam zna, smatra ona, da taj plan nije moguće sprovesti, piše Oslobođenje.

– Dodik za razdruživanje nema potrebnu podršku u ostalom dijelu BiH. Ti planovi su veoma vješto korišćeni za ucjenjivanje međunarodnih institucija i koalicionih partnera na državnom nivou, ali i za držanje u strahu građana Republike Srpske. Republika Srpska nikada nije bila u težem položaju. Nemoguće je živjeti u tako nefunkcionalnom društvu – rekla je Topićeva.