Murphy o problemima s kojima se suočava BiH: Ovo je možda najgora politička klima od ‘90-ih godina

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy održao je govor u okviru Dana Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti tokom kojeg se dotakao brojnih pitanja, prenosi Klix.

Nakon što je istakao nepokolebljivu podršku SAD-a integitetu i suverenitetu BiH, Murphy smatra da se BiH ipak kreće u pogrešnom smjeru.

Kaže da je Dejtonski sporazum izložen stalnim napadima, uglavnom iz RS-a i njenog predsjednika Milorada Dodika.

“Mnoge uspješne reforme na državnom nivou koje su uz dosta muke provedene nakon rata propadaju zbog ozbiljnih napada koruptivnih, sebičnih političara kojima je sopstveni interes jedino bitan. Institucijama, poput Oružanih snaga, Granične policije i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća stalno se namjerno uskraćuju sredstva neophodna za njihov uspješan rad”, kazao je Murphy.

Nastavlja, potom, kako se BiH trenutno suočava sa možda i najgorom političkom klimom od devedesetih godina.

“Trenutno se BiH suočava sa možda najgorom političkom klimom od devedesetih godina prošlog stoljeća. Skoro svaki dan slušamo zlobnu, etnonacionalističku retoriku podjela i svjedočimo takvom djelovanju koje dolazi sa svih strana političkog i etničkog spektra i iz svih dijelova zemlje. Kao što sam već naveo, Milorad Dodik posebno je odgovoran za ove probleme. Njegova sve podlija, ksenofobična i zadrta retorika razara tkivo ove zemlje, a njegovo secesionističko djelovanje direktna je prijetnja Dejtonskom mirovnom sporazumu. Njegov autoritaran pristup vlasti jasno podsjeća na, kako on kaže, njegovog ‘bliskog prijatelja’ Vladimira Putina, a građanima RS uskraćuje osnovna prava i slobode”, naglasio je.

Potom se dotakao i Dodikove priče o “mirnom razdruživanju”.

“Plan gospodina Dodika za ‘mirno razdruživanje’ Republike Srpske od BiH opasna je fantazija, nezakonita je i predstavlja prijetnju suštinskim interesima SAD u BiH. Ona je također prijetnja mirnoj, prosperitetnoj i demokratskoj budućnosti unutar evro-atlantskih institucija koju ljudi u BiH žele i zaslužuju”, poručuje Murphy.

Govorio je i tome kako endemska korupcija razara demokratsko tkivo BiH što direktno onemogućava napredak zemlje. Kao jedan od, također, vodećih problema, Murphy je govorio o odlasku mladih iz zemlje.

“Neumorna etnonacionalistička retorika, rastući ekstremizam, slaba mogućnost zapošljavanja, endemska korupcija i nefunkcionalnost svih nivoa vlasti tjeraju građane da traže šansu drugdje”, govori on.

Iznio je i podatke koji kažu da, prema procjenama, mladi čine oko 15 posto sadašnje populacije BiH, a studije UN i Fondacije Friedrich Ebert kažu da više od 60 posto njih želi budućnost van ove zemlje.