ZABRINJAVAJUĆA PORUKA KINESKOG MINISTRA: “Kina i SAD na ivici novog hladnog rata”

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je u nedjelju, 24. maja da SAD guraju odnose sa Kinom na “ivicu novog hladnog rata” i izrazio žaljenje zbog obnove tenzija sa Vašingtonom zbog pandemije korona virusa.

Predsednik SAD Donald Tramp optužio je kineske vlasti da su kasnile da prenesu presudne podatke o ozbiljnosti virusa čije širenje je po njemu moglo da se zaustavi.

“Pored pustošenja izazvanog novim korona virusom, politički virus se širi u SAD. Taj politički virus koristi svaku priliku da napadne i okleveta Kinu. Neke američke političke snage uzimaju za taoca odnose između Kine i SAD i guraju dve zemlje na ivicu novog hladnog rata sa krizom korona virusa”, rekao je novinarima šef kineske diplomatije ne navodeći ime američkog predsednika.

On je dodao da je Kina “spremna” na međunarodnu saradnju da se identifikuje izvor novog korona virusa, dodajući da takva saradnja treba da bude lišena bilo kakvih političkih mešanja.

Prvi oboljeli od novog korona virusa prijavljeni su krajem 2019. godine u kineskom gradu Vuhanu, a od tada se virus proširio na cijelu planetu i od njega je umrlo više od 340.000 ljudi.

Većina naučnika veruje da je virus prešao sa životinja na ljude nakon što se pojavio u Kini, vjerovatno na pijaci u gradu Vuhan, gdje se prodaje meso egzotičnih životinja.

Svjetske vlade, uključujući SAD i Australiju, pozvale su na istragu o tačnom porijeklu virusa. Svjetska zdravstvena organizacija takođe je pozvala Peking na istraživanje izvora, a Kina je, umjesto toga, predložila da “globalni odgovor” na COVID-19 treba da počne tek kada se pandemija završi.

Napetosti između Pekinga i Vašingtona traju dvije godine zbog trgovinskog rata koji je pokrenuo Tramp, i u kome dvije zemlje jedna drugoj uvode dodatne carine na uvezenu robu što teško pogađa međunarodnu trgovinu. Pandemija je podigla tenzije.

slobodna-bosna.ba