Civilizacijska sramota: Uz “Marš na Drinu” u Prijedoru obilježen “dan odbrane grada”

U Prijedoru se danas obilježava “dan odbrane od muslimana i Hrvata”, a tom prilikom upriličene su razne aktivnosti u ovom bh. gradu.

U Crkvi Svete Trojice u 9.00 sati služen je parastos za poginule borce, a potom su položeni vijenci ispred spomen-ploče u zgradi Policijske uprave Prijedor, ispred spomenika “Za krst časni”, a potom su u spomen-kompleksu “Kameni cvijet” prislužene svijeće.

Odžan je i defile ulicama Prijedora do Trga majora Zorana Karlice gdje su predviđena obraćanja zvaničnika i kulturno-umjetnički program.

Sa razglasa su se naizmjenično izmjenjivale pjesme “Veseli se srpski rode” i “Marš na Drinu”.

Gradske vlasti u Prijedoru “dan odbrane” obilježavaju uoči Dana bijelih traka koji će se obilježiti sutra i koji podsjeća na neke od najmonstruoznijih zločina tokom agresija na Bosnu i Hercegovinu.

– Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosiće teške posljedice, bila je poruka je tzv. “kriznog štaba” opštine Prijedor koja je preko Radio Prijedor pročitana 31. maja 1992. godine.

U zločinima koji su uslijedili u Prijedoru i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece. Oko 30.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti prošlo je kroz logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.