Crnadak: RS je odavno pod diktaturom, Dodik crta metu na čelo novinarima, priča o novom ustavu dio sapunice

Milorad Dodik je u posebno ofanzivnoj fazi u kojoj želi u potpunosti ozakoniti svoju diktaturu u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, čime se uvodi kleveta u krivično zakonodavstvo i time direktno ugrožava ionako upitna medijska sloboda i pravo na slobodu izražavanja te najavama o donošenju zakona o nevladinim organizacijama koji bi se tretirali kao strani agenti, predsjednik RS-a želi eliminisati svaku kritiku njegovog režima.

– Mi već petnaestak godina živimo u diktaturi. Jedan čovjek, jedan izvršni komitet odlučuju o svemu. Najavljenim zakonskim dokumentima želi se pojačati stega, pritisak na javnost, želi se ostvariti potpuna kontrola društva.

Šta to znači u praksi? Crta metu na čelo novinarima. Evo, samo danas, u prijepodnevnim satima pomoćnik direktora jedne osnovne škole u Banjoj Luci je na društvenim mrežema pozvao na hajku protiv novinara. Pored toga, jedna novinarka je prijavila prijetnje – kaže za Faktor Igor Crnadak, zastupnik Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS-a.

Smatra da se ovim udara i na opoziciju.

– Uz kombinaciju ovih najavljenih rigidnih zakona i poklopljeno pravosuđe Dodik želi isključiti svaku slobodnu riječ. Istovremeno, ići će na gušenje opozicije – ističe Crnadak, prenosi Faktor.