Dodikova revizija historije nastavlja se u odgovoru Amerikancima: Presude o Srebrenici nisu konačna istina

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, reagovao je na današnje saopćenje ambasade SAD-a u BiH u kojem mu je poručeno da se sramoti i stavlja budućnost RS-a pod hipoteku.

On je istakao da “presude međunarodnih sudova za događaje u Srebrenici na koje se poziva američka Ambasada ne mogu se uzeti kao konačna istina, jer predugačak je spisak zločina počinjenih u svijetu koje nije procesuirao nijedan sud, uključujući zločine koje su počinili istomišljenici Michaela Murphyja van granica SAD-a”.

Dodik je izjavio da Sjedinjene Američke Države ne priznaju jurisdikciju međunarodnog suda za svoje državljane, ali ti isti sudovi su im relevantni za druge države.

Na pitanje Srne da prokomentariše saopštenje ambasade SAD u BiH u kojem su naveli da on, kao i uvijek, griješi kada tvrdi da se nije dogodio genocid u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, predsjednik Republike Srpske je naglasio da mu odavno već ništa ne znači šta će reći neko iz američke ambasade i da ovo odgovara samo i isključivo zbog građana Republike Srpske.

– Kada jedno diplomatsko predstavništvo sebi dozvoli rječnik i konstrukcije trećepozivača iz vječne opozicije u BiH onda svi treba da stavimo prst na čelo. Svakim saopštenjem Ambasada SAD urušava ugled svoje države i osnažuje uvjerenje građana Srpske da ambasador Murphy nije dobronamjeran prema Srbima i Republici Srpskoj, poručio je Dodik.