Konaković o Dodiku: Secesija ne dolazi u obzir, svaka blokada je na štetu RS

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjenik NiP-a Elemedin Konaković danas je u posjeti Bihaću i migrantskom kampu Lipa.
Obećao je pomoć lokalnoj zajednici u rješavanju trenutnog problema. Konaković je komentarisao i izjavu predsjednika RS Milorada Dodika koji je pozvao Hrvate da napuste institucije BiH.

“Kada bi se odlučio komentarisati izjave Milorada Dodika na bazi kako on to izjavljuje, trebao bi mi jedan PR tim i ja bih se tim morao baviti jedan cijeli dan. Mi smo se opredjelili da svoj posao radimo profesionalno, da ne reagujemo na svaku izjavu. Naravno, ove zabrinjavajuće koje govore o secesiji koja naravno nikada niti će doći u obzir, napuštanje institucija BiH, ili bilo kakve blokada, najveću štetu imaće građani RS”, kaže Konaković, prenosi N1.

Kaže da ne vidi razloga za takvu Dodikovu izjavu jer su kao koalicioni partneri na državnom nivou usvojili budžet zajedno, pa Vijeće ministara, poboljšali uslove uposlenicima institucija BiH.

“Imamo i priliku da usvojimo nekoliko zakona od ovih 14 prioritea kako bi osjetili napredak prema EU. Ne mogu reći da se ne obizeram na te izjave i imamo dozu opreza, ali bi ih bilo besmisleno komentarisati na dnevnoj bazi”, zaključio je ministar vanjskih poslova BiH.