Mijatović otkriva: Zašto je Milorad Dodik sve nervozniji u svojim istupima

Na poziv predsjednika RS-a Milorada Dodika, upućen Hrvatima da zajedno sa Srbima napuste institucije BiH, kao i na neprestano Dodikovo “lajanje” na američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyija reagovao je i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović. Dodikove izjave nazvao je satanizacijom Srba.

– Etnonacionalne politike u Bosni i Hercegovini doživljavaju već vidljivo, svoj poslednji čin. Nažalost cenu svega platiće narodi koji godinama ne vide šumu od drveta i podržavaju takve politike.

Takvu visoku cenu zbog politike koju godinama vodi Miorad Dodik, uveliko plaća srpski narod u BiH.

Dodik nije nervozan bez razloga i upravo njegova eskalacija ide iz dva razloga. Prvi je definitivna odluka Aleksandra Vučića da se ogradi od njega na više načina, a drugi jeste činjenica da će se ubrzo pred sudskim instancama u BiH ali i Srbiji, naći i Dodik i njegovi saradnici ali i članovi porodica.

Dodik je svestan da mu je surovi kraj nikad bliže i zato bez dileme uvlači u izolaciju i problem srpski narod u BiH i bez dileme pravi sve uslove za ukidanje Republike Srpske u finansijskom i političkom smislu.

Dodik je u sukobu sa čitavom međunarodnom zajednicom, a zbog straha od gubitka vlasti pridružuju mu se i neki bošnjački lideri.

Napadi na američku administraciju koja je najveći prijatelj naše zemlje, napadi na pravosudi sistem BiH koji se konačno oslobađa političkog uticaja predstavljaju napad na BiH i to treba naglasiti.

Dodik će svoju vladavinu završiti kroz sudske presude i robiju tu dileme nema, Bosna i Hercegovina će opstati kao zemlja svih njenih naroda, a u uslovima geostrateških napetosti mi ne smemo odustati od naših iskrenih saveznika poput Sjedinjenih Američkih Dražava.

Etnonacionalne politike neka polože svoj račun kriminala i korupcije pravosudnim institucijama BiH, koje ohrabrujem da rade svoj posao, a mi ne smemo odustati od naše domovine, koja neće biti ni srpska, ni bošnjačka, ni hrvatska, već i srpska i bošnjačka i hrvatska, bosanskohercegovačka, izjavio je Mijatović.