Nerealna teorija Čovićevog portala:

Mostarski portal ABC blizak lideru HDZ-a Draganu Čoviću piše kako je znakovito da se na svečanoj inauguraciji novoizabranuh članova Predsjedništva BiH nije pojavio visoki predstavnik Christian Schmidt .

“Vrlo zanimljiv potez visokog predstavnika koji je svojim činom možda pokazao da u Predsjedništvu ima članova koji tu ne bi trebali biti. Naravno, mislimo na drugog bošnjačkog člana Željka Komšića koji nema legitimitet hrvatskog naroda”, navodi mostarski portal koji već mjesecima upućuje apele viokom predstavniku da smijeni Željka Komšića.

Nedolazak Schmidta na svečanost u Predsjedništvo BiH, mostarski portal ocjenjuje kao “jedan odvažan i promišljen potez visokog predstavnika za kojeg vjerujemo da će uskoro smijeniti Željka Komšića sa uzurpirane pozicije hrvatskog člana Predsjedništva”.

Lider HDZ-a, Dragan Čović, već je nekoliko puta tokom pregovora s predstavnicima Trojke ponovio kako Komšićeva partija Demokratska fronta ne može sudjelovati u vlasti sa HDZ-om, na šta lideri Trojke uopće nisu reagirali pokazujući time da su suglasni s Čovićem!?