Šefica bh. diplomatije demaskirala Dodika: Namjerava blokirati projekat kojim će se umanjiti ovisnost BiH od Rusije!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik iznio je jučer nakon sastanka s ruskim ambasadorom u BiH – na kojem opet nije bilo nikakvih državnih obilježja – i niz neistina u vezi sa projektima izgradnje plinovoda, poručila je ministrica vanjskih poslova (VM) BiH Bisera Turković.

Podsjeća da je Dodik jučer ustvrdio da “Bošnjaci u Vijeću ministara BiH nisu htjeli glasati o tome”, što je, kako navodi, apsolutno izvrtanje teza.

– Dodik je prešutio pravu stranu priče. A, to je da Vlada RS, preko predsjedavajućeg VM BiH Zorana Tegeltije, blokira projekt izgradnje južne interkonekcije putem koje bi BiH prestala biti ovisna o ruskom plinu! Naime, na jednoj od nedavnih sjednica Vijeća ministara BiH Tegeltija je predložio da se u jednoj odluci glasa za izgradnju plinovoda prema jugu i izgradnju novog plinovoda prema Srbiji. Takav način odlučivanja je apsolutno neprihvatljiv iz više razloga, a i Ured za zakonodavstvo je upozorio na niz pravnih propusta u navedenom predlogu – navodi Turković.

Međutim, ističe ministrica, postoji suštinska razlika između ova dva projekta – jedan, južna interkonekcija kojom bi BiH mogla dobijati plin iz drugih izvora, a ne samo iz Rusije, ima sve saglasnosti i pozitivna mišljenja te jasnu osnovu i interes za BiH. Dok, drugi, novi plinovod prema Srbiji, još nema niti jedne saglasnosti, niti su ispoštovane procedure predlaganja, niti za njega ima dokazana potreba.

– Južna interkonekcija je od suštinskog značaja za daljnji razvoj distributivne mreže u BiH, kao i za sigurnost snabdijevanja gasom čitave BiH.

Sigurnost snabdijevanja podrazumijeva osiguravanje dva ulaza prirodnog gasa u BiH čime će se moći u svakom trenutku odgovoriti na potrebe potrošača u prirodnom gasu te anulirati bilo kakve ucjene na postojećem pravcu snabdijevanja, kojima smo bili svjedoci proteklih godina – pojašnjava.

Dodaje da bi se realizacijom projekta omogućio i pristup većem broju izvora snabdijevanja, odnosno pristup izvorima gasa iz LNG terminala Krk (HR), Kaspijske regije (TANAP – Transanadolijski gasovod, TAP – Transjadranski gasovod i IAP – Jonsko-jadranski gasovod), gasnih čvorišta EU (Alžirski, Norveški, itd.), te pristup skladištima gasa u regiji.

– S druge strane, novi istočni gasovod prema Srbiji nema pribavljene saglasnosti niti je dokazan osnov niti interes za Bosnu i Hercegovinu da gradi novi veliki plinovod prema Srbiji, odnosno prema ruskom izvoru plina – pojasnila je.

Bojim se da Dodik pričom o novom plinovodu prema Srbiji nema iskrene namjere izgradnje, već samo blokiranje projekta kojim će se umanjiti ovisnost BiH od Rusije, zaključila je Turković!