Washington post objavio mapu zemalja koje su uvele sankcije Rusiji: BiH i Srbija “mimo” Evrope

Ugledni Washington Post objavio je članak u kojem analizira globalne podjele u svijetu izazvane izbijanjem rata u Ukrajini, piše Klix.

Uz ocjenu da se podjele produbljuju, autori su priložili kartu Evrope na kojoj su prikazane zemlje koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji. Na karti je prikazana Bosna i Hercegovina, koja uz Srbiju čini jednu od jedine dvije zemlje iz ovog dijela Evrope koje se nisu pridružile restriktivnim mjerama protiv Kremlja.

U petak se navršava godina dana od početka ruske agresije na Ukrajinu, a BiH i Srbija su i dalje jedine zemlje na putu prema Evropskoj uniji koje Rusiji nisu uvele sankcije.

Od Srbije se odavno očekuje da uvede sankcije Rusiji, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da se približava trenutak kada će Beograd morati uvesti sankcije Rusiji i da po tom pitanju očekuje neusporedivo snažnije pritiske Zapada.

Što se BiH tiče, kod nas je situacija puno komplikovanija. Dok se jedan entitet u našoj zemlji, Federacija BiH, zalaže za praćenje politike EU i uvođenje sankcija Rusiji, onaj drugi, Republika Srpska, oštro se protivi tome i insistira na neutralnosti.

Klix podsjeća da je oštre reakcije iz manjeg bh. entiteta izazvala informacija da je navodno 22. februara iz MVP-a upućen dopis Stalnoj misiji BiH pri UN-u u kojem se od predstavnika BiH zahtijeva da na 11. hitnom zasijedanju Generalne skupštine UN podrži Prijedlog rezolucije “Principi koji podržavaju sveobuhvatan pravedan i trajan mir u Ukrajini” te da u ime BiH, prihvati status rezolucije.