Bošnjački delegat u Domu naroda BiH Džemal Smajić (SBiH) podnio je inicijativu Ministarstvu transporta i komunikacija BiH da se na graničnim prelazima uklone table sa oznakom “Dobrodošli u Republiku Srpsku”.  Kako saznaju “Nezavisne novine” u inicijativi Smajić, koja će se naći na današnjem dnevnom redu Komisije za spoljnju i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda BiH, navodi da pomenuto ministarstvo u roku od 30 dana treba da ukloni, kako on navodi, nelegane oznake koje nemaju državnih znakova iz graničnih pojasa na svim graničnim prelazima u BiH.  – Takođe, Ministarstvo treba da pripremi i zakonska rješenja kojim bi se precizirao način rješavanja ovih siutuacija, uz definisnje nadležnog organa za ukljanjanje nelegalnih oznaka (ukoliko to nije nadležnost Ministarstva) – navodi Smajić u inicijativi.  U svom obrazloženju navodi da širom BiH na graničnim prelazima postoje oznake bez državnih obilježja, a koja zbunju sve one koji dolaze u BiH, turiste, goste…, ali i građane BiH.  – Kao primjer navodim tablu natpisa ‘Dobro došli u Republiku Srpsku‘. Na ovoj tabli je također isto napisano na engleskom i drugim stranima jezicima. Napominjem da RS predstavlja jedan od entiteta u BiH, dok je pitanje granica, graničnih kontroli i graničnih pojasa regulisano na nivou države – navodi Smajić u obrazloženju i dodaje da očigledno postoji konfuzija pri razumjevanje nadležnosti – država, entitet u ovom slučaju.  – Shodno ovom podnosim inicijativu koja je upućena Ministarstvu transporta i komunikacije BiH čiji je cilj da se uredi ova oblast, uklone nelegalne oznake/table, ali i ono najvažnije – dugoročno napravi promjena kako bi se minimizirale mogućnosti za narušavanjem graničnih pojasa na ovakav način. Ukoliko pomenuto ministarstvo nema nadležnosti, onda inicijativom navodim da je potrebno pripremiti i predložiti nova zakonska rješenja od strane ovog ministarstva – zaključuje u obrazloženju Smajić.

Bošnjački delegat u Domu naroda BiH Džemal Smajić (SBiH) podnio je inicijativu Ministarstvu transporta i komunikacija BiH da se na graničnim prelazima uklone table sa oznakom “Dobrodošli u Republiku Srpsku”.

Kako saznaju “Nezavisne novine” u inicijativi Smajić, koja će se naći na današnjem dnevnom redu Komisije za spoljnju i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda BiH, navodi da pomenuto ministarstvo u roku od 30 dana treba da ukloni, kako on navodi, nelegane oznake koje nemaju državnih znakova iz graničnih pojasa na svim graničnim prelazima u BiH.

– Takođe, Ministarstvo treba da pripremi i zakonska rješenja kojim bi se precizirao način rješavanja ovih siutuacija, uz definisnje nadležnog organa za ukljanjanje nelegalnih oznaka (ukoliko to nije nadležnost Ministarstva) – navodi Smajić u inicijativi.

U svom obrazloženju navodi da širom BiH na graničnim prelazima postoje oznake bez državnih obilježja, a koja zbunju sve one koji dolaze u BiH, turiste, goste…, ali i građane BiH.

– Kao primjer navodim tablu natpisa ‘Dobro došli u Republiku Srpsku‘. Na ovoj tabli je također isto napisano na engleskom i drugim stranima jezicima. Napominjem da RS predstavlja jedan od entiteta u BiH, dok je pitanje granica, graničnih kontroli i graničnih pojasa regulisano na nivou države – navodi Smajić u obrazloženju i dodaje da očigledno postoji konfuzija pri razumjevanje nadležnosti – država, entitet u ovom slučaju.

– Shodno ovom podnosim inicijativu koja je upućena Ministarstvu transporta i komunikacije BiH čiji je cilj da se uredi ova oblast, uklone nelegalne oznake/table, ali i ono najvažnije – dugoročno napravi promjena kako bi se minimizirale mogućnosti za narušavanjem graničnih pojasa na ovakav način. Ukoliko pomenuto ministarstvo nema nadležnosti, onda inicijativom navodim da je potrebno pripremiti i predložiti nova zakonska rješenja od strane ovog ministarstva – zaključuje u obrazloženju Smajić.