Žrtve iz Ahmića poručuju Bradari: Jesu li Dario Kordić i ratni zločini evropske vrijednosti na koje nam ukazujete

Udruženje građana žrtava rata ‘92-95’ “16. april” Ahmići oštro je osudilo pokušaj predsjednice FBiH Lidije Bradare (HDZ) da izjavom kako “osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin92-95”, amnestira odgovornost Daria Kordića za ratne zličine počinjene u srednjoj Bosni.

– Ovakvim izjavama daje se primjer mladima da se zločin isplati, da zločinac postane mit i mučenik u svome narodu čime se motivišu budući zločinci.

Zato njena izjava, kako god je kriminogena na što treba reagovati Visoki prestavnik u BiH, ona je nadasve itekako opasna upravo što može motivisati neke buduće zločine nad Bošnjacima. Očigledno da vođe Hrvata ne žele katarzu i da ne poštuju žrtve. To o njima govori, ali bi gospodin Schmidt morao reagovati na veličanje ratnih zločinaca i radi budućnosti sankcionisati promotore ratnih zločinaca u ovom slučaju visokopozicionirane političarke koja nam sa pozicije predsjednice FBiH ukazuje na evropske vrijednosti.

Ratni zločinci nisu evropske vrijednosti. Podsjećamo, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić osuđen je na 25 godina. Na slobodu je pušten početkom juna 2014. godine. Tada mu je priređen doček u Busovači gdje su ga dočekali predsjednik HDZ-a Dragan Čović, Bradara, Marinko Čavara, Borjana Krišto -navodi se u saopćenju Udruženja građana žrtava rata ‘92-95’ “16.april” Ahmići.