Ambasador Turske Girgin: Protiv smo Schmidtovih intervencija, odluke treba donositi u parlamentima BiH

Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt dodatno su zakomplicirale ionako kompleksno stanje u zemlji, a pojedine političke partije, prvenstveno stranke “Trojke”, prizivaju i nova nametanja.

O svemu ovome za Hayat.ba je govorio ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin.

Kakav je Vaš stav u pogledu najavljenih reakcija Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini?

– Kao što znate, u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC) Turska predstavlja i zemlje članice Organizacije islamske saradnje (OIC). U konsultacijama sa ostalim ambasadorima zemalja OIC-a, visokog predstavnika Schmidta smo u julu prošle godine obavijestili o tome da se protivimo predviđenim izmjenama Izbornog zakona što se tiče njihovog oblika, sadržaja i tajminga.

Naravno, ono što je ovdje važno je da su se bosanskohercegovačke političke stranke i značajan dio javnosti snažno usprotivili ovim izmjenama. Na kraju, ove demokratske reakcije koje su stranke i javnost pokazale u jedinstvu, visoki predstavnik je uvažio i povukao značajan dio predviđenih odluka.

I naš predsjednik je tokom posjete Sarajevu 6. septembra prošle godine na konferenciji za novinare izjavio da o zakonima koji regulišu neke temeljne oblasti kao što je Izborni zakon, odluke treba donositi ne visoki predstavnik, već izabrani predstavnici Bosne i Hercegovine. Naš predsjednik uvijek naglašava da u demokratiji ne može postojati sila koja je iznad volje naroda.

Odluke koje je visoki predstavnik obznanio na dan izbora, 2. oktobra prošle godine, donesene su bez rasprave u Upravnom odboru PIC-a. Tekst odluka smo vidjeli nakon što su bile obznanjene. Mi smo također, u ime OIC-a, u više navrata izrazili naše prigovore u vezi sa ovim odlukama. Sada se jasnije vidi kakve posljedice imaju odluke donesene na ovakav način.

Konsultujemo se sa ambasadorima zemalja članica OIC-a. Protivimo se vanjskim intervencijama u procesu formiranja vlade Federacije Bosne i Hercegovine, uključujući one visokog predstavnika. Ako je potrebna promjena Ustava, zakona ili propisa, smatramo da će novoizabrani parlamenti to moći učiniti na demokratski način. Taj smo stav u više navrata na sastancima prenijeli visokom predstavniku Schmidtu. Ovaj stav mu je prenio i naš ministar vanjskih poslova Çavuşoğlu za vrijeme posjete Visokog predstavnika Ankari, 15. marta ove godine.

Važno je da visoki predstavnik Schmidt, pored uvažavanja stavova svih članova Upravnog odbora PIC-a, uvaži očekivanja svih građana Bosne i Hercegovine kao i demokratske norme, te da ne donosi odluke koje dodatno usložnjavaju probleme poput odluka od 2. oktobra.

Kakav je Vaš stav u vezi s interesima Bošnjaka u Bosni i Hercegovini?

– Smatramo da su interesi svih koji žive u Bosni i Hercegovini, počev od Bošnjaka, teritorijalni integritet, politička stabilnost i ekonomski prosperitet Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu smatramo važnim da politički akteri u vezi sa ovim temeljnim pitanjima djeluju u dijalogu i zajedništvu, u skladu s interesima svoje zemlje i njezinih građana, ne obazirući se na intervencije sa strane. Budući da su odluke koje se donose o fundamentalnim pitanjima dugoročne, trebaju ih donositi oni koji će osjetiti učinke tih odluka.

Kako vidite/ocjenjujete ono kroz šta Bošnjaci trenutno prolaze, ali i kako ocjenjujete eventualne posljedice koje bi mogle nastupiti nakon novih poteza visokog predstavnika?

– Napori za formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek traju i naša je želja da se to uspješno okonča uz sporazum svih strana. Smatramo da će ovakav sporazum dati zdrave plodove ako do njega dođu relevantni politički akteri bez uplitanja izvana. Dok je dnevni red Evrope ionako “zauzet” jednim ratom, dok u regionu i u Bosni i Hercegovini postoje brojni problemi, potrebni su sveobuhvatni i trajni rezultati koji vode ka stabilnosti – poručio je ambasador Sadik Babur Girgin za Hayat.ba.