Protesti ispred OHR-a u 14 sati: Schmidtove odluke su Osmorku odvele u ćorsokak, SDA na rub, a HDZ ni okrznule

Potencijalna nova odluka visokog predstavnika o FBiH je izazvala nezadovoljstvo zbog toga što u prvi plan stavlja kantone. Osim što to degradira proces uspostave vlasti, vodi i ka slabljenju SDA i DF-a s jedne strane, a jačanju HDZ-a s druge. Zbog svega će biti održani protesti u 14 sati ispred OHR-a, piše Klix, pa u daljem tekstu nastavlja:

Dan uoči protesta (30. mart, četvrtak) Schmidt se oglasio preko zvanične stranice OHR-a i poslao poruku da politički akteri u Bosni i Hercegovini imaju rok do 5. aprila da formiraju Vladu FBiH. Međutim, tako nešto se ne može dogoditi prema aktuelnom Ustavu FBiH, koji je Schmidt izmijenio na dan izbora prošle godine. On je promijenio ovaj akt na način da je ojačao nacionalne klubove u Domu naroda FBiH, što je u konačnici, zajedno sa izbornim rezultatom i postizbornim aktivnostima, dovelo do toga da SDA, iako ne pripada parlamentarnoj većini, ne može biti zaobiđena prilikom pravljenja vlasti. Da nije mijenjao tu odluku, sada bi vjerovatno već imali Vladu FBiH bez SDA.

Refik Lendo je jedan od tri člana rukovodstva FBiH (iz bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda) i svi oni moraju dati saglasnost na imenovanje Vlade FBiH. Zbog takve situacije, političari i zvaničnici iz stranaka Osmorke pozivaju na prihvatanje volje parlamentarne većine, međutim tako nije uspostavljen politički sistem u BiH stoga im je za ispunjenje želje potrebno rješenje u parlamentu ili Schmidtova intervencija.

U javnosti se, slično kao i prvi put, pojavila informacija iz diplomatskih i stranačkih krugova da visoki predstavnik priprema nove izmjene ili bar autentično tumačenje, kako mnogi prizivaju da se dogodi. Međutim, ideja koja je izašla u javnost je potpuno neprihvatljiva jer obesmišljava izvršnu vlast entiteta.

Schmidt bi novim izmjenama koje su izašle u javnost izmjestio moć formiranja vlade iz ruku (pot)predsjednika FBiH i preko klubova Doma naroda smjestio je u jedan od tri kantona koji bi imali privilegiju da još jednom učestvuju u formiranju vlasti.

Problem je što bi to u konačnici značilo izbacivanje samo jedne od nacionalnih stranaka u BiH – SDA. Šta više, najveća hrvatska nacionalna stranka HDZ bi u trenutnim odnosima političke moći u FBiH, ostaje netaknuta.

Zbog svega, udruženja Krug 99 i ReSTART BiH organizuju proteste danas u 14 sati ispred zgrade OHR-a, o čemu ćemo vas izvještavati uživo ovo poslijepodne.

Sve ono što se dešava na političkoj sceni BiH govori o tome da međunarodna zajednica ima nešto drugačiju politiku nego do sada. U pozadini se može čuti da nova većina u entitetu ima naklonost SAD-a, ali veliku ulogu ima i Njemačka odakle je Schmidt predložen. Šef vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Michael Roth je više puta rekao da je Schmidt pozvan na razgovor sa zastupnicima, ali se to, prema saznanjima javnosti, do danas nije dogodilo.

U isto vrijeme, dok se stranke u FBiH bore izbaciti SDA iz vlasti, nikome ne gode ni SNSD i to što predsjednik RS-a Milorad Dodik konstantno radikalizuje svoje poteze u svim pogrešnim smjerovima. Problem “Dodik” bi jednog dana trebao doći na red međunarodne zajednice, ali kada je riječ o njegovoj zapaljivoj retorici, svima odavno gori pod nogama.

Ono što je njegova prednost je to što nema dovoljno jaku opoziciju protiv sebe, a s druge strane ima i korisno i čvrsto prijateljstvo sa snažnim Draganom Čovićem. To ga čini vrlo neizbježnim na državnoj političkoj sceni u ovom trenutku.

Vjerovatno shvatajući to da se bez SNSD-a ne može, predstavnici stranaka Osmorke su u svojim utopijskim razmišljanjima zamislili da će biti moguće na osnovu kompromisa rješavati dugogodišnje probleme. Oni su sve vrijeme izražavali nadu u “dobar duh” u kojem je potpisan sporazum te u Dodikovu promjenu.

Međutim, ništa od toga se nije dogodilo – predsjednik RS-a svakodnevno vodi rasprave sa međunarodnim zvaničnicima, vrijeđa ih, vrijeđa narod te vrlo otvoreno staje na stranu Vladimira Putina, najomraženije političke figure u svijetu trenutno.

S obzirom na takvo Dodikovo ponašanje, svaka najava kompromisa u bošnjačkom korpusu i najava rješavanja pitanja granica i gasifikacije, kako je to isticao državni ministar za vanjske poslove Elmedin Konaković, predstavljaju realnu opasnost po državne interese.