Cvijanović poručila Bećiroviću: Neka se bave FBiH, umjesto što kidišu na RS

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da je ne čudi što bošnjački političari “stalno prizivaju neke visoke predstavnike, sudije iz Ustavnog suda BiH, pa i tužioce, jer su oni jedino čime raspolažu, ali nedovoljno da bi napravili državu kakvu sanjaju”.

Na pitanje Srne da prokomentariše zahtjev člana Predsjedništva Denisa Bećirovića upućen glavnom državnom tužiocu Milanku Kajganiću da mu dostavi informaciju šta je preduzeo protiv zvaničnika bh. entiteta Republika Srpska u predmetima knjiženja imovine, Cvijanović je poručila Bećiroviću da usput zatraži informaciju i za one zvaničnike i institucije iz FBiH i njenih kantona koji nisu izvršili desetine odluka istog tog suda.

“Usput bilo bi generalno bolje da se pozabavi FBiH u kojoj je biran i pokuša prvo tamo da riješi uspostavljanje Federalne vlade, a da ne vuku za rukav Christiana Schmidta da to riješi umjesto njih, pa sramotnu pojavu ‘dvije škole pod jednim krovom’, ratnohuškačku i uvredljivu retoriku vjerskih i političkih predstavnika, pa konačno može da se pozabavi i brojnim neizvršenim odlukama Ustavnog suda BiH”, navela je Cvijanović.

“Što se tiče imovine, ona da pripada nivou BiH ili da je tamo predviđeno da se reguliše, ne bi onda bilo traženo prije 10 i više godina da se nepokretna vojna imovina prenese u vlasništvo i preknjiži na Ministarstvo odbrane BiH”, ocijenila je Cvijanović, inače predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“I šta god kažu i Bećirović i drugi, što se mene tiče to pitanje tu i počinje i završava. Neka se bave Federacijom i tu pokažu svoju političku sposobnost, umjesto što kidišu na Republiku Srpsku”, zaključila je Cvijanović.