Dodikov “megafon” Kovačević provocirao o 1. martu: Odgovorili mu Džaferović i Đonlagić

Radovan Kovačević, SNSD-ov delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, iskoristio je današnju raspravu ovog doma o imenovanju delegacija bh. Parlamenta u međunarodnim organizacijama kako bi, mimo teme, negativno govorio o 1. martu, Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, piše Faktor.

U okviru rasprave o predloženim članovima delegacije Parlamentarne skupštine BiH, delegat Safet Softić (SDA) istakao je između ostalog kako je nedopustivo da je SDA kao najjača stranka u oba doma bh. Parlamenta izostavljena iz delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Kovačević je potom pobrojao kako SNSD ima četiri, HDZ tri, a SDA dva delegata u Domu naroda.

– U Zastupničkom domu ima više zastupnika, ali manje glasova… I hvala što je sjednica Doma naroda održana 2. marta, a ne 1. jer je 1. mart radni dan kada imamo puno obaveza – dodao je Kovačević.

Odgovorio mu je Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, navodeći da se snaga stranke mjeri brojem glasova, a odlično se zna kako se došlo do četiri delegata iz SNSD-a.

– A drugo, važnije, 1. mart je Dan nezavisnosti međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. 1. mart je državni praznik i u to nema nikakve dileme. Ako je nekada neko možda od vas koji danas o tome prigovarate imao dilemu, savjetujem da pročitate odluku Ustavnog suda na tu temu. Da nije bilo 1. marta i nezavisne Bosne i Hercegovine, dragi kolega, vi danas ne biste ni sjedili ovdje kao ni ja u ovom domu. Treba da ustanete i s poštovanjem odate poštu i poštovanje 1. martu, Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine i nemojte nikada više u ovom domu otvarati takve teme – odgovorio je Džaferović.

Kovačević se ponovo javio riječima da “1. mart nije nikakav praznik, BiH nije usvojila zakon o praznicima, 1. mart nikada neće biti praznik u RS-u kao čini mi se i u sve većem dijelu FBiH”.

– To za nas može biti samo dan žalosti, dan kada su ekstremisti ubili čovjeka u Sarajevu samo jer je bio Srbin i nosio trobojku – nastavio je Kovačević.

Delegat Dženan Đonlagić (DF) istakao je da to što nije donesen zakon na državnom nivou ne znači nepoštivanje odluka Ustavnog suda i da država BiH i prema Ustavu ima svoj pravni kontinuitet.

– I sa aspekta praznika ima tu vrstu kontinuiteta i poštivanja onoga što su bili pravni propisi međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina. To što vi ne uvažavate ide vama na obraz. Kada god otvorite to pitanje, dobit ćete i relevantan odgovor, ispravku krivog navoda – poručio je Đonlagić.

Niko od delegata iz HDZ-a nije se javio.