IGK Kanada pisao njemačkom kancelaru Scholzu: Povucite podršku Christianu Schmidtu

Institut za istraživanje genocida Kanada uputio je pismo njemačkom kancelaru Olafu Scholzu.

“Obraćamo vam se jer smo zabrinuti zbog historijske amnezije u Evropi i strašnih posljedica koje ona može imati po kontinent. Gospodin. Manuel Sarrazin, specijalni predstavnik za zemlje zapadnog Balkana u vašoj vladi, izjavio je u intervjuu za TV N1 da g. Christian Schmidt ima punu podršku njemačke vlade.

Gospodin. Sarrazin je izrazio punu podršku postupcima gospodina Schmidta, iako je u istom intervjuu gospodin Sarrazin jasno rekao da se gospodin Schmidt u Njemačkoj nije mogao ponašati na isti način kao u Bosni i Hercegovini. Gospodin Sarrazin se osvrnuo na skandalozne retroaktivne izmjene Izbornog zakona u noći izbora koje je izvršio gospodin Christian Schmidt.

Kako gospodin Schmidt može dobiti podršku od njemačke vlade za odluke koje nije mogao provesti u Njemačkoj? Ova izjava g. Sarrazina je razotkrila trenutnu politiku njemačke vlade. Diskriminatorna politika primjene različitih skupova zakona i pravila na različite narode. Ovo vraća užasne odjeke prošlosti, naime Nirnberške zakone. To također donosi strah od ponovnog genocida u Evropi. Uvod u holokaust bila je historijska amnezija i poricanje genocida.

Danas u Austriji, njen vodeći univerzitet je i sam uključen u poricanje genocida u Srebrenici. Univerzitet u Beču se nije distancirao od svog profesora koji javno negira genocid. Ovo ponašanje Univerziteta u Beču pokazuje isti zabrinjavajući obrazac primjene različitih pravila i zakona za različite narode kao što je sam gospodin Sarrazin je javno priznao u pomenutom intervjuu. Ovakvo ponašanje se već materijalizuje u samoj Njemačkoj u rasističkom i islamofobičnom napadu na njemačku građansku organizaciju Pangea Netzwerk od strane Josipa Juratovića, poslanika njemačkog Bundestaga koji je Pangea Netzwerk označio kao bošnjačku organizaciju, relativizirao je genocid i okrivio žrtve bosanskog genocida za zloupotrebu njihove žrtve.

Veoma smo zabrinuti za budućnost Evrope.

U Bosni i Hercegovini se nagrađuje genocid. Gospodin Schmidt kao visoki predstavnik nije koristio nijednu od svojih “bonskih ovlasti” da kazni negiranje genocida koje preovlađuje u Bosni i Hercegovini, a sada je i sam postao negator genocida. Gospodin. Christian Schmidt je genocid u Srebrenici označio kao “situaciju nalik genocidu”.nMoramo zapamtiti da je poricanje genocida završna faza genocida.

Kontinuirana podrška gospodinu Schmidtu značila bi podršku negiranju genocida i pretočila bi se u direktnu uključenost njemačke vlade u završnu fazu genocida u Bosni i Hercegovini.

Pozivamo Vas i njemačku vladu da građane Bosne i Hercegovine počnete tretirati kao ravnopravna ljudska bića i da povučete svoju podršku g. Schmidtu, naveli su u pismu.