Kavazović zabrinut zbog širenja mržnje prema muslimanima BiH: Političari to rade zbog glasova

Međunarodni dan borbe protiv islamofobije obilježava se sutra, 15. marta, a tim povodom reisul-ulema IZBiH Husein-ef. Kavazović izjavio je kako s velikom zabrinutošću prati porast širenja straha i mržnje prema muslimanima u BiH, u susjednim državama i u svijetu.

“Nažalost, najnovija istraživanja s terena to potvrđuju. Često neki politički krugovi, da li bili na vlasti ili u opoziciji, služe se islamofobijom kako bi pridobili glasove. Time samo pokazuju svoju nesposobnost rješavanja ozbiljnih pitanja svoje zemlje i svog društva. Umjesto da grade državu i budu dobar primjer građanima, oni šire mržnju i strah od muslimana“, poručio je reisul-ulema.

Ističe kako ukazivanje na govor mržnje ne znači uskraćivanje slobode izražavanja.

“To znači da preventivno djelujemo kako ne bi nečiji govor proizveo diskriminaciju i nasilje – što je zabranjeno domaćim i međunarodnim zakonom. Sloboda govora treba biti u skladu s poštivanjem vjerskih osjećanja. Trebamo svi zajedno, svi ljudi dobre volje, protiviti se širenju mržnje i netrpeljivosti protiv muslimana“, kazao je reisul-ulema.

Poručio je da borba protiv islamofobije ne smije ostati na rezoluciji Ujedinjenih nacija.

“Nego mora biti primijenjena u svim segmentima društvenog i političkog života kako bi buduće generacije rasle s vrijednostima uzajamnog poštivanja i uvažavanja raznolikosti”, zaključuje se u Kavazovićevoj izjavi.