Lendo: Schmidt zna šta radi, a Plenkoviću je bolje da se bavi svojom državom

Ne osjećam se odgovornim, izjavio je potpredsjednik FBiH Refik Lendo, komentarišući izjavu visokog predstavnik Christiana Schmidta u vezi sa uspostavom vlasti u FBiH.

– Ja sam shvatio da rukovodstvo FBiH, odnsono ove tri političke partije treba da sjednu i što je prije moguće dogovore formiranje Vlade FBiH. Zadnji naš razgovor sa visokim predstavnikom i njegova jučerašnja izjava ukazuje da mi u BiH trebamo donositi važne odluke, rekao je Lendo.

Dodao je kako ne želi prognozirati šta ćee i kada uraditi visoki predstavnik, te da će do Bajrama nastojati da inicira sastanak rukovodstva FBiH sa predsjednicima tri stranke, SDA, HDZ-a i SDP-a, na kojem će se riješiti pitanje uspostave Vlade FBiH, ali će, kako je napomenuo, prihvatiti poziv na sastanak o izmjenama Ustava FBiH.

– Pojedini parlamentarci zaista imaju dobre prijedloge za izmjene Ustava FBiH. I to je jedno od rješenja bolje nego da odluku nameće Christian Schmidt, rekao je Lendo.

Visoki predstavnik zna šta radi, smatra Lendo, dodajući kako, pri nametanju svake odluke, ima onih koji su zadovoljni, a neki ne.

– Pozivam visokog predstavnika da bude partner prilikom donošenja odluka koje su najbolje za građane FBiH, izjavio je Lendo.

On je prokomentarisao i izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji je kazao kako je Hrvatska izlobirala kod Schmidta nametanje odluka od 2. oktobra.

– Plenković ima dosta obaveza i posla u svojoj državi i bolje da se bavi državom svojih građana, a neka pusti nas u BiH koji ćemo, zajedno sa Hrvatima, donijeti odluke koje će biti najbolje za Hrvate, ali i za Srbe i Bošnjake. Za Bosance i Hercegovce nije dobro rješenje da jedni budu zadovoljni, a drugi nezadovoljni, zaključio je Lendo.