Na Bećiroviću bi trebala biti odluka o tome ko će biti ambasadori u UN-u i Londonu

Odluke o Bosni i Hercegovini koje će se donositi u Sjedinjenim Američkim Državama kao sjedištu Ujedinjenih naroda mogle bi biti važnije od onih koje će se donositi u Europskoj uniji. Zato je vrlo važno znati ko će biti ambasador u UN-u.

Koliko je ovaj aspekt važan pokazala je posljednja sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je predstavljeno izvješće visokog predstavnika Christiana Schmidta o političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini u proteklih šest mjeseci.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti – SAD, Britanija, Francuska, Rusija i Kina odlučuju o nekim od ključnih pitanja za Bosnu i Hercegovinu, među kojima su aktivnosti Ureda visokog predstavnika i EUFOR-a.

Kako saznaje Klix.ba, izgledno je da će član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović odlučiti ko će biti ambasador pri UN-u čije je sjedište u New Yorku.

Na Bećiroviću bi trebalo biti i kadrovsko rješenje za ambasadora Bosne i Hercegovine u Londonu. Dakle, izgledno je da će odrediti ambasadora u Velikoj Britaniji koja je također važna za Bosnu i Hercegovinu.

I Sjedinjene Američke Države i Britanija podržale su Schmidtovu odluku u UN-u da nametne izmjene izbornog zakona koji se odnosi na izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Hercegovina je navečer općih izbora, uprkos protivljenju u dijelu zemlje. Ovo je djelomično posljedica nedovoljnog diplomatskog angažmana Bosne i Hercegovine.

O tome kada će OHR biti zatvoren i kada će biti okončana EUFOR-ova misija znatno će ovisiti o tome šta se bude dešavalo u New Yorku, tj. od američkog i britanskog stava u Vijeću sigurnosti UN-a. Njihovi stavovi bit će bitni i u daljim izmjenama Izbornog zakona, a koje se odnose na izbor članova Predsjedništva. Koliko će Bosna i Hercegovina utjecati na njihove stavove ovisit će o tome ko će biti njeni diplomatski predstavnici, tako da je na Bećiroviću velika odgovornost.

Kako saznajemo, ambasador Bosne i Hercegovine u Washingtonu bi trebao biti neko iz reda hrvatskog naroda, dok bi ambasador u Briselu trebao biti neko iz reda srpskog naroda. Konačnu odluku o ambasadorima donijet će članovi Predsjedništva u međusobnim konsultacijama.

Prošli članakMijatović odgovorio Vukanoviću: Ima loše osmišljenu akciju brutalnog pritiska i manipulacije
Sljedeći članakKako je podijeljena Bosna i Hercegovina u Drugom svjetskom ratu – podjela interesnih sfera između Njemačke i Italije