Ruski ambasador u Srbiji: Status BiH kao kandidata za članstvo u Europsku uniju je opasan

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko ocijenio je da Europska unija davanjem statusa kandidata BiH samo pokušava otuđiti tu zemlju od Rusije, te pozvao bosanske Srbe da se tome usprotive, tvrdeći da će ulazak u EU činjenica dovesti do ukidanja ovlasti Republike Srpske.

“Kandidatski status veoma je opasna stvar”, kazao je Bocan Harčenko u intervju za televiziju Republike Srbije (RTRS), objavljenom u četvrtak navečer.

Dodao je da je strategija pomicanja BiH od Daytona do Bruxellesa u biti dodatni pritisak na RS, odnosno pokušaj centralizacije BiH za koju kaže da ne može opstati osim na daytonskim temeljima.

Bocan Harčenko, koji je od 2009. do 2014. godine bio ambasador Rusije u BiH, pohvalio je predsjednike RS-a Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića, rekavši kako vjeruje da će ostati dosljedni u protivljenju uvođenju sankcija i prekidu odnosa s Rusijom.

Vjeruje da će Dodik i Vučić na tome ustrajati te da će nastaviti jačati suverenitet Srbije i RS-a.

Bochan Harchenko odbacio je odgovornost Rusije za rat u Ukrajini, rekavši da je Zapad kriv jer opskrbljuje Ukrajinu oružjem.

Prošli članakIsmet Dedeić: U pamet se, braćo Bošnjaci, sve zvoni na uzbunu!
Sljedeći članakOslobođenje Vlašića 1995. godine – prekretnica koja je pokrenula val oslobodilačkih akcija