Schmidt upozorio političare: Ovo je zadnji poziv da se formira vlast, neće biti više upozorenja!

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt vanredno se obratio građanima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

Istakao je da je ustavni rok za formiranje Vlade FBiH istekao, što znači da izborni rezultati ne mogu biti u potpunosti provedeni. Podsjetio je sve političke aktere na odgovornost da omoguće institucijama vlasti da rade svoj posao.

Nedavna dešavanja čine ovo pitanje još potrebnijim, istakao je Schmidt.

– Imajući u vidu da nastavak rada sadašnje vlade, ne bi bilo u skladu sa uobičajenom demokratskom praksom i ne bi odražavalo volju birača, FBiH se nalazi u političkom rascjepu. Ovo je borba političkih stranaka za moć a ne borba za opstanak naroda. Konstitutivni narodi imaju svoje mjesto zagarantovano Ustavom i to se mora poštovati. Borba za moć i prevlast se može i mora riješiti. Maksimalistički zahtjevi, neprihvatanje političke realnosti neće pomoći da FBiH krene naprijed – istakao je Schmidt.

Dodao je da je većina ljudi koje je upoznao spremna da ide naprijed, samo kada bi im neki političari prestali govoriti da to ne mogu.

– Ovaj trenutni zastoj ne može potrajati, volja birača na izborima mora biti sprovedena inače ovdje nema demokratske budućnosti. Federacija mora funkcionirati jer je potrebna za funkcionisanje države. Građani zaslužuju napredak u vlastitoj zemlji. Previše toga je dovedeno u pitanje da bi se ova situacija mogla nastaviti.

Ova država ima šansu koja joj je pružena kroz kandidatski status za EU i mora iskoristiti tu mogućnost. Odgovorni političari trebaju ostaviti po strani svoje stranačke i pojedinačne interese i priznati više interese FBiH i njenih građana. Moraju odgovorno raditi, bili vlast ili opozicija.

Pozivam političare da dođu do rješenja za prevazilaženje zastoja i nastave sa formiranjem Vlade koja ima podršku parlamentarne većine. To je njihova obaveza prema biračima. Ukoliko se odreknu odgovornosti, osigurat ću da građani imaju Vladu koja im pripada. Ovo je posljednji poziv da se urazume. Očekujem da će se ovo uskoro uspješno riješiti. Neće biti više zadnjih poziva – rekao je na kraju svog obraćanja visoki predstavnik.