Schmidt najavio obraćanje u 12 sati: Hoće li iskoristiti Bonske ovlasti?

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt najavio je obraćanje za danas u 12 sati.

Razlog za obraćanje nije bio naveden u mailu koji je upućen medijima.

Međutim, postoji špekulacija da će Schmidt iskoristiti svoje Bonske ovlasti, s obzirom na to da je rok za formiranje Vlade FBiH istekao jučer.

U Predstavničkom domu sinoć su usvojeni zaključci koje su predložili zastupnici SBiH-a i NES-a, po kojima Zastupnički dom zadužuje Ustavnu komisiju da u roku od 15 dana razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje ili izmjenu ustavnih odredbi za izbor Vlade FBiH, nakon promjena koje su nastale donošenjem amandmana na Ustav FBiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta, a sve radi postizanja ustavnog rješenja koje će omogućiti imenovanje i potvrđivanje Vlade sadašnjem kao i svakom narednom sazivu Parlamenta FBiH.

Deklaraciji koju je predložio Klub zastupnika SDA podržalo je 50 zastupnika, 17 protiv i 15 suzdržanih. Njom su se zastupnici usaglasili o neprihvatanju najavljenog prijedloga OHR-a za izmjene Ustava FBiH i drugih zakonskih ili podzakonskih akata sa ciljem produbljenja etničkih podjela i diskriminacije kroz izborni proces.

Sa 52 glasa za i 31 glasom protiv usvojen je i zaključak koji su predložili HDZ i “Osmorka”.

N1 javlja da će danas Schdmidt ukazati na moguće načine rješavanja trenutne političke sitauacije, a sve uz kratku analizu.