Svetlana Cenić: Dodik ima samo jedan cilj, sva njegova priča o otcjepljenju RS-a smanjuje šansu za formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu

“Danas je Republika Srpska Srbiji teret jer svaka najava otcjepljenja odnosno osamostaljenja Republike Srpske smanjuje šanse da na Kosovu bude uspostavljena Zajednice srpskih opština”, rekla je profesorica Svetlana Cenić komentarišući odnos vlasti bh. entiteta Republika Srpska sa Srbijom.

Cenić smatra da je povezivanje Republike Srpske i problema Kosova veoma opasno.

“Vidjeli ste po dosadašnjim izjavama da se neće dozvoliti formiranje još jedne Republike Srpske na Kosovu. Mislim da bi tu trebalo smanjiti doživljaj jer se sve vraća kao bumerang. To “smanjivanje doživljaja” se ne dešava iz dva razloga.

Prvi, mislim da odnosi Vučića i Dodika nisu isti. Drugi razlog je taj što su Dodikovi potezi potezi čovjeka koji je obećavao fabrike i ko zna šta sve ne, kao da već živimo 2090. godinu. On više nema šta da obeća nego da sije podjele”, kazala je Cenić za BNTV.

“Dodik želi da bude lider svih Srba na Balkanu, i to nije ništa novo, dodaje ona. Dodik se tako i promovisao, kao veliki Srbin i jedini zaštitnik srpstva, mnogo je uloženo u tu promociju. Ta ambicija možda još nije umrla ali je tu ipak realnost. Ograničenja su ta koja vam nameću šta će biti, a ne vaše želje i ciljevi”, zaključuje Cenićeva.