Zvizdić o Dodikovim najavama secesije: Prijetnja je isprazna, RS nikada neće biti država

Predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić (NiP) komentirao je navode o mogućoj secesiji bh. entiteta Republike Srpske koju je najavio lider SNSD-a Milorad Dodik ukoliko se ne odustane od zaštite državne imovine.

Zvizdić ističe kako smatra da bh. političke partije moraju izaći iz spirale dnevnopolitičkih sukoba sa Dodikom, ali da postoje teme koje su kardinalno važne za državu iako ne treba prihvatiti “njegovu igru” svakodnevnim svađama.

“Što se tiče secesije, Dodik nikada ne može napraviti secesiju Republike Srpske. Nikada ne može odvojiti dio BiH i kardinalno utjecati na teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali je navikao u posljednjih 15 godina da kada god zaprijeti secesijom, međunarodna zajednica bude spremna da mu izađe u susret u vezi sa njegovim zahtjevima”, kazao je Zvizdić tokom gostovanja u programu O kanala.

Smatra da je Dodikova prijetnja da će vlasti RS-a uzeti državnu imovinu isprazna.

“Već dugo predlažem da se dio snaga EUFOR-a ili NATO-a rasporedi u Brčko Distrikt čime bi trajno prestala priča o mogućnosti bilo kakve secesije RS-a. Dodik nikada od RS-a neće napraviti samostalnu državu”, poručio je Zvizdić.
Smatra da je secesija RS-a samo fikcija te je ponovio da je titular državne imovine BiH kao i da samo Parlament BiH može odlučivati o dodjeli na korištenje imovine naše zemlje.

Zvizdić je podsjetio da BiH treba riješiti i pitanja denacionalizacije i restitucije.

“Mislim da će ovaj mandat biti veoma težak, ali niti u jednom trenutku ne smijemo odustati od naših unutrašnjih i vanjskih prioriteta. Sve ovo što radi Dodik je ili protuustavno ili na granici zakonitosti, a mi nemamo razloga da vjerujemo da on može napraviti neku metamorfozu, ali imamo da će naša snaga biti odlučujuća i da će voditi ka napretku BiH”, poručio je.