Boračka organizacija ARBiH: Puna podrška Novaliću

Pripadnici boračke populacije pomno prate dešavanja na političkoj sceni Bosne i Hercegovine, a pogotovo one situacije koje direktno atakuju na urušavanje sistema koji smo branili kad je bilo najteže i za koje smo dali mnogo žrtava – saopćila je Koordinacija boračkih organizacija ARBiH.

– Ne sporeći ulogu pravosudnih institucija naše zemlje, vjerujući u njihovu pravičnost, bez obzira što je ista poljuljana u više navrata, ne možemo se oteti utisku, a da ne primjetimo da se iste stvari kao u predmetima protiv naših generala pred Sudom BiH, dešavaju i u slučaju sa premijerom Novalićem. Prvo se spektakularno hapse, kao da su najveći kriminalci, sa svitom policajaca i zatamnjenim vozilima, kako bi se u javnosti prikazale velike akcije prvenstveno Tužilaštva ali i drugih pravosudnih institucija. Nakon toga, se pompezno najavljuje svako ročište i snimaju scene ispred Suda i u sudnicama, a sve kako bi se društvo izmanipulisalo kako sistemom ne upravlja niko i trebamo svi ići iz ove zemlje.

Svake godine imamo orgijanja četničkih i ustaških grupa u raznim dijelovima BiH koji usput maltretiraju bošnjačke povratnike, ali tužilaštvo ne poduzima apsolutno ništa kako bi sve to spriječilo. Mnogo je velikog kriminala bilo za koje je državno tužilaštvo bilo nadležno, ali vrlo rijetko ili gotovo nikada nisu brzo i hitno reagovali kao u slučaju premijera Novalića, a mnogim slučajevima gdje se spominju zvučna imena nisu reagirali nikako. Uglavnom je to bio pismeni poziv i pismeno očitovanje na poziv, i sve to kod nas izaziva sumnje da svi građani nisu jednaki pred pravosudnim institucijama i da često odnos prema vama ovisi o tome koje narodu pripadate – navodi se.

Osim toga,kako ističu iz Koordinacije boračkih organizacija ARBiH, činjenica da je osuđujuću presudu prezentirao sudija Braco Stupar, koji je prethodno potvrdio optužnicu u predmetu „Dobrovoljačka“ i to nakon što su tri međunarodna suda u Hagu, Londonu i Beču utvrdila da u tom slučaju nema elemenata ratnog zločina, dovoljno govori.

– Također, mnogo govori i to što presuda nije bila jednoglasna. Pružamo punu podršku Fadilu Novaliću, prije svega kao saborcu u Armiji Republike Bosne i Hercegovine, zatim i kao federalnom premijeru koji je učinio puno na zaštiti i ostvarivanju prava boračkih kategorija – ističe se.

– Živeći i boreći se za vlastite živote i živote svojih porodica i građana koji su se našli u agresorskim obručima u periodu 1992.-1995. znali smo osjetiti sve vrste napada na našu zemlju, pa proteklih dana i mjeseci možemo osjetiti jednu vrstu konkretnijeg nasrtaja na državne institucije, a sve u cilju političke osvete i rušenja sistema. Ukoliko bilo ko u ovoj zemlji misli da može urušiti sistem na način kako to čine ovih dana, grdno se je prevario. Patriote Bosne i Hercegovine su još uvijek na bedemima ove zemlje i nećemo dozvoliti bilo kakvo poigravanje sa onim što nosimo u svojim srcima, a to je domovina – saopćila je Kordinacija boračkih organizacija ARBiH.