Nizozemska šalje 160 vojnika u EUFOR-ovu misiju Althea u BiH

Vlasti Nizozemske najavile su da će poslati 160 vojnika u Bosnu i Hercegovinu za angažman u mirovne misiji Evropske unije EUFOR Althea.

Nizozemska ministarstva odbrane i vanjskih poslova u zajedničkom su saopćenju navela da je vlada te zemlje odobrila odluku o angažmanu u misiji Althea u BiH.

U saopćenju se navodi da će u oktobru u Bosnu i Hercegovinu biti poslano 150 nizozemskih vojnika, a da će deset vojnika biti poslano u junu radi prikupljanja obavještajnih informacija.

Ističući da Rusija i Kina nastoje povećati utjecaj na Bosnu i Hercegovinu, u saopćenju je naglašeno da je stabilna regija Zapadnog Balkana važna za Nizozemsku i Evropsku uniju (EU).

Upozoravajući da Rusija nastoji destabilizirati Bosnu i Hercegovinu kako bi spriječila njen ulazak u EU i NATO, iz nizozemske vlade tvrde da Kina Zapadni Balkan vidi kao vrata u Evropu i ima svoje ekonomske interese u njoj.

Ističući da je važnost misije Althea još više porasla nakon rata u Ukrajini, u saopćenju se navodi da će 150 nizozemskih vojnika služiti godinu, a deset vojnika dvije godine.